|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
|

Pieczenie baby zebry z s. benedyktynkami w Staniątkach

    Przygotowania do świąt w wielu domach ruszyły pełną parą. W cyklu "Pod Lupą" postanowiliśmy zatem odwiedzić najbardziej gwarne miejsce... czyli kuchnię. Zazwyczaj to tam przed Wielkanocą dzieje się najwięcej. Nasi reporterzy odwiedzili z mikrofonem niezwykłą jednak kuchnię, bo tę w klasztorze s. benedyktynek w Staniątkach. Tak powstaje baba zebra. Zdjęcia Marka Lasyka.

    5 jaj
    2,5 szklanki mąki
    2 szklanki cukru
    szklanka oranżady
    0,5 szklanki oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    olejek zapachowy

    1. Ubijamy pianę z białek
    2. Dodać cukier i żółtka
    3. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia
    4. Wlewamy olej, oranżadę i olejek
    5. Odlewamy mniejszą połowę ciasta do miseczki i mieszamy z kakao
    6. Do formy przelewamy na zmianę jasne i ciemne ciasto
    7. Pieczemy w 100 stopniach 45 minut

    Świąteczne przepisy sióstr benedyktynek ze Staniątek

W tym tygodniu w cyklu Pod Lupą podglądamy benedyktynki ze Staniątek w kuchni. Siostry zdradzają nam przepisy na najlepsze świąteczne wypieki. Piekliśmy już keks, kołocz śląski, sernik, a dziś baba zebrowa. Recepturę zdradziły naszej reporterce Magdalenie Zbylut siostra Julia i pani Edeltrauta z koła gospodyń wiejskich. / fot: M. Lasyk
100%
0%