Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek Kulinarny w Slow Foodowym klimacie

Na to kim jesteśmy, na naszą tożsamość składa się nie tylko nasza edukacja, sztuka, która nas otacza, ale także nasze jedzenie – jego wyjątkowe zapachy i smaki. Często niestety zatracone. Jak wrócić do kulinarnych tradycji, jaką rolę możemy odegrać my, w naszych domowych kuchniach, a jaką uznani szefowie tych największych? W sobotnim Przystanku Kulinarnym rozmawialiśmy o dziedzictwie kulinarnym, sposobach na jego odzyskiwanie, chronienie i promowanie. Była też mowa niezwykłym sojuszu - Slow Food Chefs’ Alliance – szefów kuchni, którzy wyznają zasadę by w swej pracy stosować zasady „good, clean and fair” (dobre, czyste i uczciwe) oraz cyklu wyjątkowych kolacji Slow Food Masterclass. Była też rozmowa z najlepszą szefową kuchni na świecie i jak zwykle propozycja do naszej przystankowej biblioteczki.

fot. Anna Cupczyńska

Kraków przy okazji tytułu Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej chce zrekonstruować starą kuchnię krakowską. Chce wrócić do tradycji i źródeł, bo kiedyś dawno temu była to kuchnia bardzo znana i bogata. O tym jak to zrobić i jak mogą w tym pomóc uznani europejscy szefowie kuchni znani  z umiłowania tradycji i zasad Slow Foodu, o dekalogu Chefs' Alliance i Arce Smaku, a także o niezwykłym cyklu kolacji Slow Food Masterclass rozmawialiśmy z jego pomysłodawcą i koordynatorem Szymonem Gatlikiem

 

O odkrywaniu kulinarnej historii, dzieleniu się nią bez względu na to gdzie nasza kuchnia się znajduje , czy jest to duża kuchnia uznanej restauracji, małe bistro czy też zacisze naszego domu, o tym jak być dumnym z rodzimej kuchni i jak to jest w innych krajach rozmawialiśmy z Dawidem Balaną, szefem kuchni restauracji Boccanera, która będzie gospodarzem najbliższego spotkania z cyklu kolacji Slow Food Masterclass.

Odkrywaj na nowo produkty i przepisy swojego regionu, chwal się przyrządzonymi z nich i według nich potrawami. Dziel się ich historią. To najlepszy sposób by pokazać innym kim jesteś i skąd pochodzisz, jak wyjątkowa jest historia tego miejsca i społeczności – taka dewiza przyświeca Anie Roš, uznanej za najlepszą szefową kuchni świata. To właśnie ona sprawiła, że o kuchni słoweńskiej usłyszał cały świat, a do małej wioski, w której prowadzi swą restaurację zjeżdżają się kulinarni turyści. W Hiša Franko Ana gotuje sezonowo i lokalnie - śmieje się, że stając na wzgórzu w pobliżu restauracji w zasięgu wzroku są niemal wszyscy jej dostawcy. Dzięki organizatorom konferencji Made for Restaurant rozmawialiśmy z nią podczas kwietnioweh edycji konferencji w Krakowie 

Jak zwykle nie zabrakło też książkowej propozycji i Pauliny Bandury z krakowskiej Księgarni pod Globusem.

Wyślij opinię na temat artykułu

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię