|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
|
A
A
A

Przystanek Kulinarny w królestwie dyni

Bez wątpienia to niekwestionowana królowa jesieni. To być może również najstarsza roślina jaką ludzie „udomowili” – źródła archeologiczne i botaniczne wskazują, że człowiek uprawiał ją już na pewno siedem a być może nawet dziesięć tysięcy lat przed naszą erą. Do Europy została sprowadzona przez Krzysztofa Kolumba. Jej łacińska nazwa to Cucurbita pepo - drugi człon znaczy tyle co ‘dojrzewająca w słońcu’. W Polsce zwana była banią. Bohaterką Przystanka Kulinarnego była dynia. Odwiedziliśmy małopolskie zagłębie dyniowe - Wawrzeńczyce. A naszym przewodnikiem po dyniowym królestwie w rodzinnym gospodarstwie JEdynie była Daria Latała. Pokażemy, że dynia nie zawsze musi być pomarańczowa, że odmian dyni jest całe mnóstwo, podpowiemy też jakie odmiany i do czego najlepiej wykorzystać w kuchni.

Posłuchaj rozmowy z Darią Latałą

Daria Latała, która wraz z rodzicami i bratem prowadzi rodzinne gospodarstwo JEdynie w podkrakowskich Wawrzeńczycach podpowiadała też jakie dynie do czego najlepiej się nadają, zdradziła jaka jest jej ulubiona potrawa z dyni i jak różne smaki może mieć dynia.

Posłuchaj rozmowy z Darią Latałą

O słodkościach z dynii, o tym jak wykorzystać ją do ciast i deserów rozmawialiśmy z Ewą Frymar - Miszczyńską ze Słodkiej Manufaktury w Krakowie.

Posłuchaj rozmowy z Ewą Frymar - Miszczyńską

Była też mowa o dyniach, które do jedzenia raczej się nie nadają, ale za to pięknie potrafią przyozdobić dom.

Posłuchaj rozmowy z Darią Latałą

Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym nie mogło zabraknąć Pauliny Bandury z krakowskiej Księgarni pod Globusem z nieodłączną książką pod pachą. A Karolina Milczanowska i Kati Płachecka, dziennikarki i redaktorki portalu Have a Bite zapowiedziały zbliżające się ważne kulinarne wydarzenie czyli gęsinę na świętego Marcina i uchyliły nieco rąbka tajemnicy jakie menu szykują szefowie kuchni.

Posłuchaj rozmowy z Pauliną Bandurą, Karoliną Milczanowską i Kati Płachecką

100%
0%