Joanna Kądziołka z Polskiego Stowarzyszenia Zero Waste - mówiła o tym co w kontekście marnowania jest największą bolączką, o tym jaka jest świadomość społeczna tego ile marnujemy i to nie tylko żywności...
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny #Szanuj Jedzenie
Coraz częściej w dobie rozszalałego konsumpcjonizmu zaczyna odzywać się alarmowy dzwonek. Mamy, jest dostępne więc…nie szanujemy. Głównie żywności – rok w rok na świecie wyrzuca się ponad miliard trzysta tysięcy ton żywności. W samej Polsce to 9 milionów ton. Najpierw alarmowali ekolodzy, aktywiści i Banki Żywności. Teraz ten dzwonek przeciwko marnowaniu zaczyna rozbrzmiewać coraz głośniej, w różnych środowiskach i na różnych szczeblach. Od ponad roku, powolnym tempem w Sejmie toczą się prace nad senackim projektem ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Na szczeblu samorządowym – w Krakowie, w tym tygodniu Rada Miasta przyjęła dwie uchwały kierunkowe związane z niemarnowaniem – „Nie Marnuję, Jedzenie Szanuję", czyli zakupu lodówek w ramach food-sharingu oraz "Plastikowa Butelka Zwrotna", zakładający 10groszową kaucję za plastikowe butelki. A w przyszłym tygodniu rusza kolejny ogółnopolski festiwal restauracji – Restaurant Week także pod hasłem #Szanuj Jedzenie.


W Przystanku Kulinarnym zabraliśmy Państwa z wizytą do Ochotnicy Dolnej, bo przed festiwalem Restaurant Week w duchu #szanuj jedzenie” odwiedziliśmy tamtejszą restaurację OCH, serwującą w dużej mierze lokalne dania, prowadzoną przez rodowitą ochotniczankę Elżbietę Rusnak. I oczywiście pytaliśmy o niemarnowanie, bo kuchnia góralska z tego własnie słynie – tam wszystko jest wykorzystywane.
Nasza stała komentatorka – dziennikarka portalu Have a Bite Karolina Milczanowska... i prawdziwy Czarodziej... autor bloga Magiczny Składnik – Tomek Czajkowski....mówili o zero waste w restauracyjnym wydaniu i o specjalnym menu zero waste przygotowanym właśnie na Restaurant Week.

Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym była Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem, tym razem z opowieścią w duchu slow life.
Komentarze (0)
Najnowsze
-
06:02
Służby ciągle szukają Tadeusza Dudy. To już piąty dzień
-
23:31
Kasprowy Wierch i zmiany klimatu. Sąd stwierdził, że rozbudowa wyciągu jest nieracjonalna
-
22:53
"Nie poznamy tego budynku". Rozpoczyna się remont Biblioteki Książąt Czartoryskich
-
22:01
Antonina Tosiek laureatką tegorocznej Nagrody im. Wisławy Szymborskiej
-
21:01
Ropa z czystą wodą. Gmina korzysta już ze stacji uzdatniania
-
20:46
Pobił kierowcę krakowskiego MPK, jest już w rękach policji
-
20:19
Ag Gag czyli knebel rolniczy. Jak prawo legalizuje bezprawie m.in. w USA?
-
20:01
Młode gwiazdy wystąpią w Krakowie
-
18:05
Myśliwi, strzelnice i luka systemu. Kryminolog o tym, skąd w Polsce bierze się nielegalna broń
-
18:00
Trendy z Sieci: Czy sztuczna inteligencja zrewolucjonizuje świat prawa?
-
15:05
Nie zaczynaj biegania samodzielnie