|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
|
A
A
A

Przystanek Kulinarny #Szanuj Jedzenie

Coraz częściej w dobie rozszalałego konsumpcjonizmu zaczyna odzywać się alarmowy dzwonek. Mamy, jest dostępne więc…nie szanujemy. Głównie żywności – rok w rok na świecie wyrzuca się ponad miliard trzysta tysięcy ton żywności. W samej Polsce to 9 milionów ton. Najpierw alarmowali ekolodzy, aktywiści i Banki Żywności. Teraz ten dzwonek przeciwko marnowaniu zaczyna rozbrzmiewać coraz głośniej, w różnych środowiskach i na różnych szczeblach. Od ponad roku, powolnym tempem w Sejmie toczą się prace nad senackim projektem ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Na szczeblu samorządowym – w Krakowie, w tym tygodniu Rada Miasta przyjęła dwie uchwały kierunkowe związane z niemarnowaniem – „Nie Marnuję, Jedzenie Szanuję", czyli zakupu lodówek w ramach food-sharingu oraz "Plastikowa Butelka Zwrotna", zakładający 10groszową kaucję za plastikowe butelki. A w przyszłym tygodniu rusza kolejny ogółnopolski festiwal restauracji – Restaurant Week także pod hasłem #Szanuj Jedzenie.

Joanna Kądziołka z Polskiego Stowarzyszenia  Zero Waste  - mówiła o tym co w kontekście marnowania jest największą bolączką, o tym jaka jest świadomość społeczna tego ile marnujemy i to nie tylko żywności...

Posłuchaj rozmowy z Joanną Kądziołką

W Przystanku Kulinarnym zabraliśmy Państwa z wizytą do Ochotnicy Dolnej, bo przed festiwalem Restaurant Week w duchu #szanuj jedzenie” odwiedziliśmy tamtejszą restaurację OCH, serwującą w dużej mierze lokalne dania, prowadzoną przez rodowitą ochotniczankę Elżbietę Rusnak. I oczywiście pytaliśmy o niemarnowanie, bo kuchnia góralska z tego własnie słynie – tam wszystko jest wykorzystywane.

Posłuchaj rozmowy z Elżbietą Rusnak

Nasza stała komentatorka – dziennikarka portalu Have a Bite Karolina Milczanowska... i prawdziwy Czarodziej... autor bloga Magiczny Składnik – Tomek Czajkowski....mówili o zero waste w restauracyjnym wydaniu i o specjalnym menu zero waste przygotowanym właśnie na Restaurant Week.

 

Posłuchaj rozmowy z Karoliną Milczanowską i Tomkiem Czajkowskim

Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym była Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem, tym razem z opowieścią w duchu slow life.

Posłuchaj rozmowy z Pauliną Bandurą

100%
0%