|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
|
A
A
A

Przystanek Kulinarny: Słodki i niebezpieczny cukier

W sobotnim Przystanku Kulinarnym skupiliśmy się na cukrze - sprawdzaliśmy ile cukru jest w produktach, które kupujemy praktycznie codziennie, i których bynajmniej nie można zaliczyć do kategorii słodycze. I pokazaliśmy alternatywę dla cukru, odwiedzając cukiernię, w której ciasta piecze się całkowicie bez cukru. Zrobione przez naszą reporterkę zakupy pod "cukrową" lupę wzięła dietetyk kliniczny Maria Brzegowy.

Posłuchaj rozmowy z Marią Brzegowy

Maria Brzegowy wyjaśniała co nas tak w cukrze obezwładnia i uzależnia. Mówiła o cukrze białym i ciemnym, a także o możliwych alternatywach. 

Posłuchaj rozmowy z Marią Brzegowy

W Przystanku Kulinarnym odwiedziliśmy też krakowską cukiernię Cakester, która piecze i serwuje ciasta bez cukru. 

Posłuchaj rozmowy z Marcinem Łepkowskim

Dietetyk kliniczna Maria Brzegowy podkreślała też, że kluczem jest nie dosłowna dieta tylko odpowiedni model żywieniowy i mówiła o tym kiedy wartość odżywcza warzyw i owoców jest największa.

Posłuchaj rozmowy z Marią Brzegowy

Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym był też czas na książkę, którą przyniosła Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem.

Posłuchaj rozmowy z Pauliną Bandurą

100%
0%