O zbawiennym działaniu olejów tłoczonych na zimno opowiadał Pan Stefan Wójcicki z Olejarni Dobra Natura z Kalwarii Zebrzydowskiej.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny o zdrowych tłuszczach
Zdecydowanie nie ma dobrej opinii. Obarczany winą za otyłość, miażdżycę i inne choroby XX wieku, znalazł się na cenzurowanym. Sama jego nazwa u wielu wywołuje wizję wałeczków i niedopinających się spodni. W sobotnim Przystanku Kulinarnym rozmawialiśmy o TŁUSZCZU. Już samo brzmienie tego słowa ma w sobie to „coś” co odpycha. Nie przez przypadek chyba kiedyś o większej grupie osób mówiło się TŁUSZCZA, oddając w pełni niechęć i negatywne nastawienie. Ale dobry tłuszcz nie jest zły – niektóre usprawniają myślenie, wzmacniają odporność, warunkują odpowiednią pracę układu nerwowego. Naszym przewodnikiem po tłuszczach była dietetyk Maria Brzegowy

Dietetyk Maria Brzegowy radziła też gdzie znaleźć dobre tłuszcze ale przestrzegała, że z tymi dobrymi też można przeholować.


Według przyjętej nomenklatury masło to produkt zawierający nie mniej niż 80% i nie więcej niż 90% tłuszczu mlecznego, nie więcej niż 16% wody i nie więcej niż 2% suchej masy beztłuszczowej mleka. W Polsce – patrząc na sklepowe półki - wydaje się, iż istnieje bardzo silne wręcz historyczne przywiązanie do dwóch kategorii masła: ekstra oraz śmietankowego. To pierwsze pakowane jest w metalizowany pergamin, to drugie w pergamin nadrukowany. Jak jednak powstaje prawdziwe masło, takie, które zbiera nagrody za najlepszy produkt regionalny? Nasz reporter Bartek Maziarz wybrał się do Gospodarstwa Ekologicznego z Janowic i Pawła Czaji, gdzie powstaje słynne już Masło Rzuchowskie.
Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym była Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem, z odpowiednio "tłustą" pozycją do kulinarnej biblioteczki.
Komentarze (0)
Najnowsze
-
17:45
Sztuczna inteligencja nie zastąpi pracowników fizycznych
-
16:59
Nie tylko Giewont i Morskie Oko. Nikoletta Kula odkrywa Tatry na nowo!
-
16:37
Podgórskie Letnie Koncerty
-
16:06
Pożar lasu w powiecie olkuskim, nie żyje jedna osoba
-
15:58
Mistrzostwa Krakowa w koszykówce 3x3 – uliczna koszykówka w rytmie miasta.
-
15:56
Nie ma dobrych i złych relacji. Są tylko te, które nas karmią albo nie
-
15:38
Kantor. Terapia widzeń
-
15:37
Sianokosy na największej w Europie łące miejskiej
-
15:32
Biegli z Krakowa przeprowadzili sekcję zwłok Tadeusza Dudy. Prokuratura czeka na opinię
-
13:40
Jak świat krakowskiej nauki chce odpowiedzieć na wyzwania transformacji energetycznej?
-
11:09
Nie tylko Giewont i Morskie Oko. Nikoletta Kula odkrywa Tatry na nowo!
-
10:09
Nie ma dobrych i złych relacji. Są tylko te, które nas karmią albo nie