|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
|
A
A
A

Przystanek Kulinarny między kuchnią a operą

W Przystanku Kulinarnym w sobotę 20 stycznia smakowaliśmy muzykę. Pretekstem był Festiwal Opera Rara, czyli cykl niezwykłych wydarzeń muzycznych – recitali, dzieł scenicznych, oper w wersji koncertowej ale nie tylko. Bo w tym roku krakowski festiwal Opera Rara to Opera Rara ze smakiem - rozmowy i dyskusje o związkach sztuki, muzyki i kuchni. W poszukiwaniach analogii między procesem zarówno komponowania i gotowania jak i słuchania oraz degustacji naszymi przewodnikami na antenie Radia Kraków byli Katarzyna Oleś -Blacha, solistka Opery Krakowskiej, wykładowczyni Akademii Muzycznej w Krakowie, Magdalena Łukasik z Krakowskiego Biura Festiwalowego oraz Mateusz Borkowski, muzykolog, publicysta i krytyk muzyczny .

Posłuchaj rozmowy z Katarzyną Oleś-Blachą, Magdaleną Łukasik i Mateuszem Borkowskim

O kulisach jedzenia i picia na scenie, o tym co się jada w operze i jakie pułapki mogą czyhać na śpiewaków operowych opowiadała Katarzyna Oleś -Blacha, solistka Opery Krakowskiej,  wykładowczyni Akademii Muzycznej w Krakowie

Posłuchaj rozmowy z Katarzyną Oleś - Blachą

Opera Rara ze smakiem. Czyli uczta dla wszystkich zmysłów – opera angażuje słuch i wzrok a do tego dochodzą kulinarne bodźce angażujące  węch, smak i jakby nie było dotyk, bo przecież każde jedzenie ma inną fakturę. Zajrzeliśmy więc do królestwa restauracji hotelu Pod Różą w Krakowie, gdzie przy okazji spotkań Opery Rary ze smakiem serwowane będzie specjalne menu, którego zadaniem będzie ponowne przeniesienie słuchaczy w świat opery. O tym jak smaki mogą przywołać muzykę i jak wiele wspólnego szef kuchni może mieć z kompozytorem rozmawialiśmy z szefem kuchni restauracji Hotelu Pod Różą Miłoszem Grabowskim.

Posłuchaj rozmowy z Miłoszem Grabowskim

Nasza reporterka Magdalena Zbylut sprawdzała też jak zdaniem mieszkańców Krakowa smakuje muzyka 

Posłuchaj co o smakach muzyki mówią mieszkańcy Krakowa

Jak zwykle w programie Przystanek Kulinarny był nasz stały związek kulinariów z literaturą. I Paulina Bandura z krakowskiej księgarni pod Globusem. Tym razem z książką o smakach opery, a właściwie smakach kraju, w którym opera się narodziła czyli Włoch. 

 

Posłuchaj rozmowy z Pauliną Bandurą

100%
0%
WASZE KOMENTARZE

Liczba komentarzy: 0