Sobota, 9 lutego 2019, 11:05
O tym czym jest fine dining i dlaczego finediningowa kuchnia jest tak niezwykła, że określa się ją mianem sztuki i artyzmu, a także o najbardziej zaskakującej smakowej kombinacji opowiadał Miłosz Grabowski, szef kuchni krakowskiej restauracji "Pod Różą".
O tym czym dla nich jest fine dining opowiadali młoda szefowa kuchni Agata Dembek-Dziwosz reprezentująca serwujący kuchnię syryjsko-libańską Mezzalians i Konrad Tota, szef PATISIE... czyli cukiernik – w którego Galerii Tortów Artystycznych powstają prawdziwe cuda. Karolina Milczanowska, dziennikarka portalu Have a Bite próbowała odpowiedzieć na pytanie czy można jeszcze bardziej podkręcać smaki i czy może się nam to kiedykolwiek znudzić.
Młodzi szefowie kuchni opowiadali także skąd wzięła się ich pasja i skąd czerpią inspiracje. Była też mowa o tym jak każde nowe pokolenie wnosi do kuchni nową jakość, nowe pomysły i ...nowe smaki.
Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem podeszła do sprawy bardzo racjonalnie proponując w tym tygodniu wybitnie ciekawą książkę Michała Kuźmińskiego – "Nauka w Kuchni – Przełomowe historie sztuki kulinarnej".