O tym czym jest fine dining i dlaczego finediningowa kuchnia jest tak niezwykła, że określa się ją mianem sztuki i artyzmu, a także o najbardziej zaskakującej smakowej kombinacji opowiadał Miłosz Grabowski, szef kuchni krakowskiej restauracji "Pod Różą".
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny i fine dining
To gra smaków i wyobraźni, dostarcza bodźców wszelakich, bo rolę gra niezwykłe, oryginalne połączenie smaków, wizualna prezentacja i atmosfera. To wielka sztuka kulinarna. W sobotnim Przystanku Kulinarnym, przy okazji festiwalu Fine Dining Week rozmawialiśmy o tym jak się dochodzi do najwyższego poziomu umiejętności, które szefom kuchni pozwalają na tworzenie ulotnych dzieł sztuki na talerzu.O tym czym dla nich jest fine dining opowiadali młoda szefowa kuchni Agata Dembek-Dziwosz reprezentująca serwujący kuchnię syryjsko-libańską Mezzalians i Konrad Tota, szef PATISIE... czyli cukiernik – w którego Galerii Tortów Artystycznych powstają prawdziwe cuda. Karolina Milczanowska, dziennikarka portalu Have a Bite próbowała odpowiedzieć na pytanie czy można jeszcze bardziej podkręcać smaki i czy może się nam to kiedykolwiek znudzić.
Młodzi szefowie kuchni opowiadali także skąd wzięła się ich pasja i skąd czerpią inspiracje. Była też mowa o tym jak każde nowe pokolenie wnosi do kuchni nową jakość, nowe pomysły i ...nowe smaki.
Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem podeszła do sprawy bardzo racjonalnie proponując w tym tygodniu wybitnie ciekawą książkę Michała Kuźmińskiego – "Nauka w Kuchni – Przełomowe historie sztuki kulinarnej".
Najnowsze
-
16:02
Biznesmen współpracujący z Elonem Muskiem uroczyście otwarł w Żelichowie Park Technologii. ZDJĘCIA
-
15:46
Czeka nas noc i niedziela ze śniegiem, gradem i burzami
-
15:24
Woda w Przyszowej jest już czysta. Policja wciąż szuka sprawców zanieczyszczenia
-
13:09
Sezon flisacki na Dunajcu zainaugurowany
-
13:09
Łodzie poświęcone, można płynąć. Pienińscy flisacy oficjalnie zainaugurowali sezon. ZDJĘCIA
-
13:03
Z jakimi problemami borykają się mężczyźni? "Na 100 samobójstw 80 to mężczyźni"
-
12:38
O krok od tragedii na przejeździe kolejowym w Nowym Targu. 64-latka nawet nie uciekała z samochodu
-
20:46
Uwaga kierowcy - utrudnienia na obwodnicy Krakowa. Między węzłami Kraków Skawina a Kraków Południe w stronę Tarnowa… https://t.co/aWCDRAdztU
-
18:19
Kraków: prokuratura złożyła apelację od wyroku dla aktora Jerzego S. https://t.co/4IBqL4fLxF
-
15:39
#PomysłNaMajówkę w Bobowej. Choć Żydzi nie powrócili do miasteczka na stałe po II wojnie światowej, to jednak samo… https://t.co/KDQZOGN34I
-
13:55
RT @Kamil_Wszolek: Jak przygotować dziecko do życia w sieci? O tym porozmawiam dziś z Magdaleną Bigaj autorką książki "Wychowanie przy ekr…
-
12:33
W maju w Pobiedniku Wielkim startuje 60. Lot Południowo-Zachodniej Polski im. Franciszka Żwirki https://t.co/p8YpCu8qgJ
-
11:03
Utrudnienia na drodze wojewódzkiej 783. W Makowie w powiecie miechowskim doszło do zderzenia trzech samochodów: cię… https://t.co/vHPqQzgNvM
-
10:11
#RozmowaRadiaKraków @Lukasz_Kmita: Rozważam wydanie rozporządzenia ws. zakazu przebywania na terenach zagrożonych z… https://t.co/IK9DHSKekF
-
09:44
Pojawiło się nowe zapadlisko na os. Gaj w Trzebini https://t.co/S6agoI2Hw1
-
09:21
Utrudnienia na drodze wojewódzkiej 955. W Sułkowicach w powiecie myślenickim doszło do zderzenia dwóch samochodów o… https://t.co/2WKuvfJcrm
-
08:54
Piękna pogoda przyciągnęła w weekend turystów w Tatry. Ratownicy mieli ręce pełne roboty https://t.co/FkW6kCjZeH
-
08:13
RT @j_banka: Porannym gościem @RadioKrakow będzie dzisiaj małopolski wojewoda @Lukasz_Kmita @Malopolski_UW . Zapraszam o 8.16. https://t.co…
-
07:56
RT @BartMaziarz: Planowana przy @Grupa_Azoty spalarnia śmieci nie ma jeszcze decyzji środowiskowej, ale @GKadzielawski w rozmowie z @RadioK…
-
07:27
Synoptyk IMGW: początek tygodnia pochmurny i z deszczem https://t.co/txUCfQB0px