Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek Kulinarny i fine dining

To gra smaków i wyobraźni, dostarcza bodźców wszelakich, bo rolę gra niezwykłe, oryginalne połączenie smaków, wizualna prezentacja i atmosfera. To wielka sztuka kulinarna. W sobotnim Przystanku Kulinarnym, przy okazji festiwalu Fine Dining Week rozmawialiśmy o tym jak się dochodzi do najwyższego poziomu umiejętności, które szefom kuchni pozwalają na tworzenie ulotnych dzieł sztuki na talerzu.

O tym czym jest fine dining i dlaczego finediningowa kuchnia jest tak niezwykła,  że określa się ją mianem sztuki i artyzmu, a także o najbardziej zaskakującej smakowej kombinacji opowiadał Miłosz Grabowski, szef kuchni krakowskiej restauracji "Pod Różą".

O tym czym dla nich jest fine dining opowiadali młoda szefowa kuchni  Agata Dembek-Dziwosz  reprezentująca serwujący kuchnię syryjsko-libańską Mezzalians i  Konrad Tota, szef PATISIE... czyli cukiernik – w którego Galerii Tortów Artystycznych powstają prawdziwe cuda. Karolina Milczanowska, dziennikarka portalu Have a Bite próbowała odpowiedzieć na pytanie czy można jeszcze bardziej podkręcać smaki i czy może się nam to kiedykolwiek znudzić.

 

Młodzi szefowie kuchni opowiadali także skąd wzięła się ich pasja i skąd czerpią inspiracje. Była też mowa o tym jak każde nowe pokolenie wnosi do kuchni nową jakość, nowe pomysły i ...nowe smaki.

Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem podeszła do sprawy bardzo racjonalnie proponując w tym tygodniu wybitnie ciekawą książkę Michała Kuźmińskiego – "Nauka w Kuchni – Przełomowe historie sztuki kulinarnej".

 

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię