|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
|
A
A
A

Przystanek Kulinarny i Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej

W 2019 roku Kraków ponownie jest stolicą. Tym razem pierwszą w historii Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej. W sobotnim Przystanku Kulinarnym rozmawialiśmy o tym czym tak na prawdę jest kultura gastronomiczna, co oferuje Kraków, jakie wydarzenia czekają nas w tym roku, co to jest kuchnia krakowska i co urzeka obcokrajowców w kuchni polskiej. Jak zwykle nie zabrakło także propozycji do przystankowej biblioteczki kulinarnej.

Kulinarny plan Krakowa na ten rok -  menu Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej zdradził - przynajmniej częściowo Szymon Gatlik z Wydziału Promocji i Turystyki Urzędu Miasta Krakowa. Szczegóły można też znaleźć na specjalnej stronie internetowej www.kulinarny.krakow.pl.

 

Posłuchaj rozmowy z Szymonem Gatlikiem

Czym jest kuchnia krakowska, jakie wpływy w niej można smakować i czego nie może zabraknąć na krakowskim stole opowiadał szef kuchni krakowskiej Restauracji Biała Róża Łukasz Cichy.

Posłuchaj rozmowy z Łukaszem Cichym

Gościem Przystanka Kulinarnego była też Julia Bosski von Poniatowski, która od pięciu lat organizuje w Berlinie Obiady Czwartkowe - na wzór tych, które urządzał kiedyś król Stanisław August Poniatowski. Promuje w ten sposób polską kulturę i kuchnię.

Posłuchaj rozmowy z Julią Bosski von Poniatowski

Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym był też czas na książkę. Kolejną smakowitą pozycję przyniosła oczywiście Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem.

Posłuchaj rozmowy z Pauliną Bandurą

100%
0%