|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
|
A
A
A

Przystanek Kulinarny i chleb nasz (nie)powszedni

W programie Przystanek Kulinarny, w sobotę 24 lutego zabraliśmy Państwa w podróż po smakach chleba, tego dobrego, prawdziwego. Pokazywaliśmy po czym poznać dobry chleb i jak wygląda praca piekarza. Mówiliśmy o faktach, ale także o mitach jakie narosły wokół chleba. Była krótka historia chleba i "chlebowa" pozycja do naszej radiowej kulinarnej biblioteczki.

 Naszym przewodnikiem po chlebowym świecie była Zosia Barto, która prowadzi w Krakowie piekarnię "Zaczyn".  Mówiła o tym dlaczego skład chleba jest najważniejszy, dlaczego zakwas jest sercem piekarni, co to znaczy karmić zakwas i od czego zacząć domową przygodę z pieczeniem chleba. 

Posłuchaj rozmowy z Zosią Barto, prowadzącą piekarnię 'Zaczyn" w Krakowie

O faktach i mitach dotyczących chleba - i tego tradycyjnego i chrupkiego, kaloryczności i tego ile i z czym chleb jeść -  rozmawialiśmy z Katarzyną Cybulską, dietetyk Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego. 

Posłuchaj rozmowy z Katarzyną Cybulską z Collegium Medicum UJ

Z Zosią Barto, która prowadzi w Krakowie piekarnię "Zaczyn rozmawialiśmy o tym jak wymagająca jest praca piekarza, ile czasu trzeba poświęcić by jak sama mówi "dopieścić" każdy bochenek chleba i jakie dodatki mogą się pojawić w chlebie.

Posłuchaj rozmowy z Zosią Barto z piekarni "Zaczyn"

Jest tyle smaków ile krajów, czy to północ czy południe, wschód czy zachód, istnieje tysiąc sposobów wypieku chleba i cieszenia się jego smakiem. Chleb towarzyszy ludzkości właściwie od zawsze….  do historii chleba zajrzała dla Państwa Magda Zbylut.

Posłuchaj historii chleba i Magdy Zbylut

Jak co tydzień w programie była też Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem. I jakże by inaczej, z książką o chlebie właśnie.

Posłuchaj rozmowy z Pauliną Bandurą

100%
0%