Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek Kulinarny i chleb nasz (nie)powszedni

W programie Przystanek Kulinarny, w sobotę 24 lutego zabraliśmy Państwa w podróż po smakach chleba, tego dobrego, prawdziwego. Pokazywaliśmy po czym poznać dobry chleb i jak wygląda praca piekarza. Mówiliśmy o faktach, ale także o mitach jakie narosły wokół chleba. Była krótka historia chleba i "chlebowa" pozycja do naszej radiowej kulinarnej biblioteczki.

 Naszym przewodnikiem po chlebowym świecie była Zosia Barto, która prowadzi w Krakowie piekarnię "Zaczyn".  Mówiła o tym dlaczego skład chleba jest najważniejszy, dlaczego zakwas jest sercem piekarni, co to znaczy karmić zakwas i od czego zacząć domową przygodę z pieczeniem chleba. 

O faktach i mitach dotyczących chleba - i tego tradycyjnego i chrupkiego, kaloryczności i tego ile i z czym chleb jeść -  rozmawialiśmy z Katarzyną Cybulską, dietetyk Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego. 

Z Zosią Barto, która prowadzi w Krakowie piekarnię "Zaczyn rozmawialiśmy o tym jak wymagająca jest praca piekarza, ile czasu trzeba poświęcić by jak sama mówi "dopieścić" każdy bochenek chleba i jakie dodatki mogą się pojawić w chlebie.

Jest tyle smaków ile krajów, czy to północ czy południe, wschód czy zachód, istnieje tysiąc sposobów wypieku chleba i cieszenia się jego smakiem. Chleb towarzyszy ludzkości właściwie od zawsze….  do historii chleba zajrzała dla Państwa Magda Zbylut.

Jak co tydzień w programie była też Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem. I jakże by inaczej, z książką o chlebie właśnie.

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię