|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
|
A
A
A

Przystanek Kulinarny i barów mlecznych nostalgiczny czar

Kiedyś były stałym elementem szarej, gastronomicznej rzeczywistości w PRL. Potem już w wolnej Polsce stały się schronieniem i jedyną alternatywą dla szukających ciepłego posiłku za małe pieniądze. W ostatnim czasie przeszły do kategorii kultowych "miejscówek". W sobotnim Przystanku Kulinarnym bohaterem był bar mleczny. Przenieśliśmy się w czasie by "zobaczyć" jak wyglądały i co serwowały kiedyś, sprawdzaliśmy co się zmieniło i jak wyglądają teraz. Jakie mamy z nimi skojarzenia i wspomnienia. O to mieszkańców Nowego Sącza pytał nasz reporter Bartek Niemiec

Posłuchaj mieszkańców Nowego Sącza

Bary wzbudzają sentyment.  W podróż w czasie do baru mlecznego – kiedyś i dziś zabrała nas Maria Wąchała-Skindzier, historyk, kustosz oddziału Muzeum Historycznego Miasta Krakowa w Nowej Hucie, kurator niedawnej wystawy „Bufet pod Kombinatem”.

Posłuchaj rozmowy z Marią Wąchałą-Skindzier

Maria Wąchała-Skindzier mówiła też mczy barom mlecznym swoista łatka symbolu PRL zaszkodziła i jak bardzo różni się obecne menu barów mlecznych od tego, które królowało kiedyś.

Posłuchaj rozmowy z Marią Wąchałą-Skindzier

Kraków jest jednym z nielicznych polskich miast, gdzie bary mleczne kwitną. Funkcjonują i te stare, które dobrze pamiętają czasy PRLu i te nowe, które niedawno się otwarły. Nasz reporter Bartek Grzankowski odwiedził taki, który ma już powiedzmy status „kultowego”. Funkcjonuje nieprzerwanie w tym samym miejscu od 1956 roku. To bar mleczny Centralny  w Nowej Hucie. A tajemnice barowej kuchni zdradzała mu kierowniczka Baru Centralny Małgorzata Kargol.

Posłuchaj rozmowy z Małgorzaąa Kargol

Zauważalny renesans barów mlecznych komentowały dziennikarki portalu Have a Bite Karolina Milczanowska i Kati Płachecka.

 

Posłuchaj rozmowy z Karoliną Milczanowską i Kati Płachecką

Oczywiście, jak zwykle w Przystanku Kulinarnym była też propozycja książkowa przygotowana przez Paulinę Bandurę z krakowskiej Księgarni pod Globusem.

Posłuchaj rozmowy z Pauliną Bandurą

100%
0%