|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
12 630 62 06 (reklama)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
reklama@radiokrakow.pl
|
A
A
A

Niedzielne śniadanie

Czy wolą Państwo śniadanie na słono, czy może na słodko? Kanapki udekorowane warzywami goszczą na państwa stołach, czy być może naleśniki z owocami? Przyrządzają państwo szybką jajecznicę ze szczypiorkiem, czy być może w długi, niedzielny poranek leniwie przygotowują królewskie śniadanie? Niezależnie od tego, co znajdzie się w państwa niedzielnym śniadaniowym menu – warto do zrobienia tego najważniejszego posiłku dnia – zaangażować dzieci. Dobrze o tym wie pani Joanna Mentel, prowadząca warsztaty kulinarne dla dzieci, z którą rozmawia Wioletta Gawlik.

Posłuchaj

Ciasteczka amoniakowe ze szklanką mleka. Fot. słuchaczka Radia Kraków - Krystyna Kruczek

 

Przepis Joanny Mentel na drożdżówki z twarogiem i borówkami

1/2 szklanki mleka
25 g świeżych drożdży
2 żółtka
25 g cukru pudru + warto dodać do masy serowej jeszcze 5 łyżek cukru pudru
250 g mąki + dodatkowo 50 g mąki do masy serowej
30 g masła
ser biały zmielony np. blenderem, bez dodatku cukru – około 300 g
borówki
jajo do posmarowania
ZACZYN: w 1/4 szklanki ciepłego mleka rozpuścić drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Zostawić na 10 minut w ciepłym, suchym miejscu pod przykryciem.
CIASTO: żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać do miski, zrobić w środku dołek, wlać tam rozczyn i jaja z cukrem. Wymieszać. Dodać stopione masło. Przykryć, zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrobić ciasto na stonicy. Odłożyć jeszcze na chwilę.
MASA TWAROGOWA: ser biały zmielić blenderem na gładką masę, jeśli macie twaróg. Jeśli macie już zmielony, użyjcie takiego. Dodajcie do niego cukier puder, mąkę, dwa żółtka, wymieszajcie. Nakładajcie po ok. 2-3 łyżki masy twarogowej na środek każdego rozwałkowanego placka, zostawiając ranty puste. Ranty posmarujcie rozmemłanym jajem. Posypcie twarożek borówkami.
Pieczcie w 180 stopniach przez 20 minut.
Smacznego!

0%
0%