|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
12 630 62 06 (reklama)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
reklama@radiokrakow.pl
|
A
A
A

Zdrowe fast foody

Alternatywa dla klasycznej pizzy - to pizza na cieście z kalafiora lub cukinii - proponuje szef kuchni Jakub Kuroń, z którym rozmawia Wioletta Gawlik

posłuchaj

fot: Pixabay

Pani Aleksandra:

Moim zdrowym przepisem na fastfoody jest sucha mieszanka na falafel, która przygotowuje wcześniej i trzymam w szklanym pojemniku. Taki zdrowy domowy miks ratuje mnie przed przyrządzaniem niezdrowych fastfoodow- wystarczy, że zmieszam 3 porcje proszku z 3 porcjami wody i mogę upiec albo klasyczne małe falafelki w piekarniku i zjeść je w picie, albo zrobić  dużego hamburger-falafela. Trzeba tylko pamiętać, ze żaden falafel nie jest typem samotnika- uwielbia dodatki! Świeże warzywa, hummus, kiszonki, harissa. To wszystko pasuje idealnie.

Falafelowa mieszanka:

maka z cieciorki- 1 opakowanie
cebula- 1/2 opakowania
sol morska- 1 łyżka 
pietruszka- 1 opakowanie
kolendra- 2 łyżki
kminek- 2 łyżki 
biały pieprz- 1 łyżka 
czosnek- całe opakowanie
pieprz cayenne- 1 łyżka 
papryka- 3 łyżki 
miks suszonych warzyw

3 miarki proszku, 3 miarki wody
Robić małe kuleczki i smażyć na 1 łyżce oleju lub piec w piekarniku 15-20 min w 180 stopniach.

100%
0%