|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
|
A
A
A

Zbierajmy żywicę

O zaletach zbierania żywicy i wykorzystaniu jej w domowej apteczce i kuchni z Małgorzatą Kaczmarczyk, autorką bloga "Ziołowa wyspa" rozmawia Marzena Florkowska.

Posłuchaj rozmowy

Foto: Małgorzata Kaczmarczyk

Żywicę możesz uzyskać, zeskrobując krople sączące się z pęknięć drzew, kapiące z ułamanych gałązek lub też w mniejszym stopniu z igliwia, kory i pączków drzew iglastych - sosny, świerku, jodły. Można to robić już w czasie zimy, jakkolowiek najbardziej popularne jest robienie syropu z pąków wiosennych sosny. Zawartość żywicy sprawdzisz naocznie poprzez zbieranie igliwia, czy szczytów gałązek z pączkami. Twoje ręce będą po takiej czynności oblepione substancją żywiczną.

100%
0%