|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
|
A
A
A

W audycji "Kuchnia od kuchni" przepis na hummus dyniowy

Przenosimy się do Izraela. To tam właśnie Dominika Wójciak, zwyciężczyni 3. edycji Masterchefa spróbowała pierwszego, prawdziwego hummusu. Ma mnóstwo walorów zdrowotnych. Cieciorka to białko, zdrowe tłuszcze i kwasy roślinne z sezamu. Z hummusem można eksperymentować, np. dodać ulubione warzywa.

Posłuchaj rozmowy Marleny Zając z Dominiką Wójciak

Fot. Dominika Wójciak, autorka bloga "Kulinarne bezdroża"

Hummus

1 szklanka cieciorki
2 łyżeczki sody
1/2 - 1 szklanki tahiny (pasty z zmielonych ziaren sezamu)
sok z 1/2 cytryny
1/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
2-3 ząbki czosnku
1/2 szklanki lodowatej wody
opcjonalnie:
200 g upieczonej dyni
1 łyżka nasion kuminu

Cieciorkę zalej zimna wodą, dodaj 1 łyżeczkę sody i zostaw na noc. Następnego dnia wypłucz, zalej ponownie wodą z pozostałą soda i zagotuj, Gotuj do miękkości, około 40-60 minut. Ugotowana cieciorkę dokładnie wypłucz i zmiksuj z pozostałymi składnikami na gładki krem. Jeśli robisz hummus dyniowy dopraw go uprażonymi na suchej patelni ziarnami kuminu, roztartymi w moździerzu. Zamiast dyni możesz dodać też upieczonej marchewki lub upieczonego buraczka. Świetnie smakuje też hummus z pieczoną pietruszką, wtedy warto doprawić go chilli. Gotowy hummus rozprowadź na płaskim talerzu, skrop obficie dobrą oliwą. Podawaj z selerem naciowym lub chlebkiem pita.

Smacznego!

 

0%
0%