|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
|
A
A
A

W audycji "Kuchnia do kuchni": risotto al latte

Przepis na risotto na mleku Bartek Kieżun znalazł w Wenecji. Brzmi jak deser, ale to pyszne słone i wytrawne danie zrobione z bardzo krótkiej listy składników.

Posłuchaj rozmowy Marleny Zając z Bartkiem Kieżunem

Fot. Bartek Kieżun

Składniki:
1,5 l mleka
oliwa
1 szalotka
300 g ryżu do risotto
sól
gałka muszkatołowa
50 g masła
50 g tartego parmigiano reggiano
czarny pieprz

Zagotowujemy mleko. Na rozgrzanej oliwie krótko podsmażamy posiekaną szalotkę, tak by się zeszkliła, ale nie nabrała złotego koloru. Wsypujemy na patelnię ryż, solimy i gdy się przesmaży, wlewamy połowę gotującego się mleka. Mieszamy co jakiś czas, uzupełniając mleko. Po mniej więcej 20 minutach, gdy ryż będzie miękki, ale al dente, przyprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową. Dokładamy masło i ser, mieszamy, wyłączamy gaz i przykrytą patelnię odstawiamy na minutę. Podajemy z odrobiną grubo tłuczonego czarnego pieprzu.

 

(Marlena Zając/ew)

100%
0%