|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
|
A
A
A

Tarta dyniowa

Kuchnia od kuchni w każdą niedzielę o 10.20. Zaprasza Marlena Zając

fot.Fot. Bartek Kieżun, Przemek Krupski, Magazyn Kukbuk.

 

Składniki na ciasto

 

300 g mąki

200 g masła

100 g cukru

3 szczypty sól

 

Farsz

1 kg tartej dyni odmiany kabocha lun muscat de provance

3⁄4 l mleka

250 ml śmietany 18%

5 jajek „zerówek”

1⁄2 szklanki cukru

szczypta cynamonu

szczypta imbiru (lub gałka muszkatołowa)


Z podanych składników krótko zagniatamy ciasto, jak na kruszonkę. Przesypujemy je do tortownicy i wypełniamy dno oraz boki, dokładnie dociskając ciasto. Ciasto wkładamy do zamrażalnika do schłodzenia. Po kwadransie pieczemy w 180 stopniach około 25 minut. W mleku gotujemy dynię startą na grubych oczkach tarki. W rondelku zagotowujemy śmietanę i mieszamy ją z rozkłóconymi z cukrem jajkami. Dynię odcedzamy i miksujemy blenderem. Mieszamy ze śmietaną z jajkami. Doprawiamy cynamonem i imbirem albo gałką muszkatołową. Wylewamy na ciasto i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.

100%
0%
WASZE KOMENTARZE

Liczba komentarzy: 1

słuchaczka

Niedziela, 28 grudnia 2014, 10:49

A gdzie są aktualne przepisy? Ostatnie zostały zamieszczone 18.11 a my już jesteśmy po Świętach Bożego Narodzenia i szykujemy się do Nowego Roku! A wyraźnie słyszałam panią Magdalenę Zając informującą, że przedstawiony przez nią dzisiaj przepis do znalezienia na stronie internetowej. Pytanie kiedy?

Odpowiedz