|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
|
A
A
A

Przepis na pieczonego kurczaka w nietypowym wydaniu

Najpierw trzymamy kurczaka w marynacie przez całą dobę. Następnego dnia na patelni grillowej poczujemy wszystkie aromaty...

Fot. Bartek Kieżun

Składniki:

3 ząbki czosnku
1½ łyżeczki soli
2 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki białego wina
1 łyżka sosu sojowego
2½ łyżeczki pasty z chilli lub peperoncino
2 łyżeczki musztardy Dijon
2 łyżeczki miodu
kurczak zagrodowy (około 1½ kg)

Ze wszystkich składników przyrządzamy marynatę. Ostrym nożem lub nożycami do drobiu wycinamy kurczakowi kręgosłup. Łamiąc mu kość na piersi i mocno naciskając, rozkładamy go płasko na stole. Nacieramy marynatą, także pod skórą, i zamykamy go w worku na 24 godziny.

Następnego dnia rozgrzewamy patelnię grillową i układamy na niej kurczaka piersiami w dół. Przykrywamy go folią aluminiową i smażymy na średnim ogniu na złoto; najlepiej postawić na nim garnek z wodą, by idealnie przylegał do patelni. Po 10 minutach odwracamy go i znów smażymy pod folią, tym razem tylko 5 minut, pilnując, by się nie przypalił. Po obsmażeniu przekładamy kurczaka na blachę i pieczemy około 35 minut w 200 stopniach.

 

Przepis Bartka Kieżuna

 

(Marlena Zając/ew)

 

 

 

0%
0%
WASZE KOMENTARZE

Liczba komentarzy: 0