|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
|
A
A
A

Kuchnia od kuchni: Pokrzepka na miodzie

Kuchnia od kuchni w każdą niedzielę o 10.20. Zaprasza Marlena Zając

Składniki

1 kg miodu

1 l wody

korzeń imbiru

kawałek kory cynamonu

skórka pomarańczowa

liść laurowy

ziele angielskie

1 l spirytusu


Wodę mieszamy z miodem i stawiamy na bardzo małym gazie. W trakcie gotowania będą się tworzyły szumowiny, które należy usuwać łyżką. Ten proces jest nieco długotrwały, bywa, że zajmuje nawet godzinę lub dwie. Gdy zakończymy proces szumowania, wrzucamy do garnka przyprawy i chwilę gotujemy – zestaw przypraw zależy od przygotowującego pokrzepkę. Przyprawy usuwamy, miodowy syrop wystudzamy i mieszamy ze spirytusem w proporcjach jeden do jednego. (Pozostałą część odszumowanego miodu można przechowywać w lodówce i wykorzystać nieco później). Odstawiamy do klarowania, zlewamy, a potem pokrzepiamy się w długie, zimowe wieczory, które nieubłaganie się zbliżają.

0%
0%