Składniki

1 kg miodu

1 l wody

korzeń imbiru

kawałek kory cynamonu

skórka pomarańczowa

liść laurowy

ziele angielskie

1 l spirytusu


Wodę mieszamy z miodem i stawiamy na bardzo małym gazie. W trakcie gotowania będą się tworzyły szumowiny, które należy usuwać łyżką. Ten proces jest nieco długotrwały, bywa, że zajmuje nawet godzinę lub dwie. Gdy zakończymy proces szumowania, wrzucamy do garnka przyprawy i chwilę gotujemy – zestaw przypraw zależy od przygotowującego pokrzepkę. Przyprawy usuwamy, miodowy syrop wystudzamy i mieszamy ze spirytusem w proporcjach jeden do jednego. (Pozostałą część odszumowanego miodu można przechowywać w lodówce i wykorzystać nieco później). Odstawiamy do klarowania, zlewamy, a potem pokrzepiamy się w długie, zimowe wieczory, które nieubłaganie się zbliżają.