|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
|
A
A
A

Klops

Kuchnia od kuchni w każdą niedzielę o 10.20. Zaprasza Marlena Zając

Fot: Beata Orlik, Kuchnia w zieleni

Składniki:

500 g mielonego wieprzowego mięsa

1 cebula

sól, świeżo zmielony pieprz

pół łyżeczki słodkiej papryki

2 łyżeczki oregano

3 łyżki bułki tartej

2 czubate łyżeczki musztardy Dijon

1 jajko

olej z pestek winogron do posmarowania


Cebulę siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę oraz szczyptę soli, świeżo zmielonego pieprzu oraz paprykę. Całość podsmażamy ok. 7 minut, aż cabula zmięknie. Odstawiamy.

Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy przestudzoną cebulę, bułkę tartą, oregano, jajko i musztardę. Masę dodatkowo przyprawiamy solą i pieprzem (ilość według upodobań pamiętając, że już wcześniej przyprawialiśmy cebulę). W międzyczasie nagrzewamy piekarnik na maksymalną temperaturę.

Całość wyrabiamy najlepiej ręką, aż masa będzie dokładnie połączona (ja wyrabiałam ok. 5 minut).

Gdy mięso będzie wyrobione, ręce polewamy odrobiną oleju i formujemy klops. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Smarujemy wierzch olejem. Wkładamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni (grzałka góra i dół). Pieczemy ok. 55-60 minut, aż skórka będzie złocista.

0%
0%