|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
|
A
A
A

Suszony schab

Kuchnia od kuchni w każdą niedzielę o 10.20. Zaprasza Marlena Zając

Fot: Beata Orlik, Kuchnia w zieleni

Składniki:

1 kg schabu (usuwamy kawałki tłuszczu)

1/3 szklanki cukru

1/3 szklanki soli morskiej

1 łyżeczka słodkiej papryki

odrobina ostrej papryki (u mnie ok. 1/4 łyżeczki)

1/2 łyżeczki pieprzu

ulubione zioła (np. majeranek, bazylia, oregano, tymianek) - w sumie ok. 2-3 łyżeczek


Schab myjemy, osusamy ręcznikiem papierowym. Wkładamy do naczynia i obsypujemy cukrem. Schab powinien być cały pokryty cukrem. Naczynie przykryć olią spożywczą i włożyć do lodówki na 24 h.

Po tym czasie w naczyniu powinna pojawić się woda. Schab wyjmujemy, myjemy, osuszamy, podobie naczynie i obsypujemy solą morską, podobnie cały schab powinien być obłożony solą. Zakrywamy pojemnik i wkładamy do lodóki na 24 h. Po tym czasie w naczyniu będzie sporo wody, a schab będzie twardy. Schab myjemy, osuszamy. Przyprawy mieszamy i nacieramy nimi schab. Schab wkładamy do czystej pończochy i zawieszamy w miejscu ciepłym i jednocześnie przewiewnym miejscu (u mnie na rurce od kaloryera blisko okna). I tak pozostawiamy na ok. 5-6 dni (im dłużej wisi, tym będzie twardszy, mój wisiał 7 dni).

 

100%
0%