|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
|
A
A
A

Kuchnia na przednówku

Na przednówku i o przednówku z Małgorzatą Kaczmarczyk rozmawia Marzena Florkowska. Posłuchaj:

Posłuchaj rozmowy Marzeny Florkowskiej z Małgorzatą Kaczmarczyk

Fot. Małgorzata Kaczmarczyk

Nasi przodkowie na "przednówku" chętnie zjadali liście pojawiających się roślin, by w ten sposób uzupełnić niedobory witamin i mikroelementów. Witaminy w kapsułkach nie były im znane. W zamierzchłych czasach z radością witano wiosenną zieleń mniszka, krwawnika, ziarnopłonu, gwiazdnicy, lebiody, podagrycznika. Warto spróbować zrobić taką sałatkę, bo oprócz dostarczania witamin gwarantuje nam ona podniesienie poziomu odporności.

Młode liście wymienionych roślin należy opłukać, pokroić i wymieszać z sosem vinegret z dodatkiem musztardy francuskiej i miodu, soku z pomarańczy. Liście powinny się macerować w sosie 15-20 minut. Na koniec sałatkę można posypać prażonym sezamem białym, serem feta i pomidorkami koktajowymi.

0%
0%
WASZE KOMENTARZE

Liczba komentarzy: 0