|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
|
A
A
A

Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?

O zaletach jedzenia kaszy jaglanej rano, wieczór i w południe z Agnieszką Majksner ze Slow Me rozmawia Marzena Florkowska.

Posłuchaj rozmowy Marzeny Florkowskiej z Agnieszką Majksner ze Slow Me

Fot. Agnieszka Majksner

Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?

Pytana wielokrotnie, napiszę kilka super faktów, a potem nakarmię super przepisami. Kasza jaglana to łuskane ziarna prosa zaliczana do super produktów tzw. superfood. Jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu.

Warto ją jeść, bo:
zawiera:
- białko, które jest łatwo przyswajalne,
- witaminę B1 (tiamina), która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a braki powodują rozdrażnienie, zmęczenie, problemy z koncentracją, bezsenność, problemy z trawieniem,
- witaminę B2 (ryboflawina), która wspomaga przemianę materii, narządy wzroku i układ nerwowy,
- witaminę B6 (pirydoksyny), która wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego,
- witaminę E - tzw. eliksir młodości i lecytynę, które korzystnie wpływają na pamięć i koncentrację oraz regulują poziom cholesterolu we krwi,
- sole mineralne, m.in. potas, fosfor, sód, wapń, brom, magnez,
- krzemionkę, która ma zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie oraz zapobiega odwapnianiu kości,
- lecytynę, usprawniającą koncentrację i pamięć, regulującą także poziom cholesterolu,
- skrobię, ale delikatniejszą niż np. kasza jęczmienna;
działa:
- przeciwwirusowo, 
- przeciwgrzybiczo (działa jak naturalny antybiotyk),
- ocieplająco,
- wysuszająco, co zmniejsza stany zapalne błon śluzowych np. katar,
- zbawiennie na stawy i funkcjonowanie układu nerwowego,
- na przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie czyli odkwasza organizm, przywracając optymalne pH ustroju,
- na gospodarkę wodno-elektrolitową.


Kasza jaglana z suszonym pomidorem, duszoną papryką i lnem
co potrzeba: 100 g ugotowanej kaszy, 30 g suszonych pomidorów, 20 g ziarenek granata, 6 kaparów (mogą być z zalewy), 50 g papryki czerwonej, len złoty wg uznania- do posypania, 1/3 łyżeczki kurkumy, 1/4 łyżeczki kardamonu, sól himalajska, pieprz, olej kokosowy

jak zrobić: pomidory pokroić na małe kawałki, odsączyć kapary lub jeśli są w soli - opłukać letnią wodą. Paprykę pokroić w kostkę i poddusić na oleju w garnku o grubym dnie. Wrzucić wszystkie składniki i razem poddusić mieszając. Jeśli przywiera dodać 2-3 łyżki wody, wymieszać i dusić do odparowania. Posypać lnem.

Smacznego! 

Fot. Agnieszka Majksner

Fot. Agnieszka Majksner

0%
0%
WASZE KOMENTARZE

Liczba komentarzy: 0