|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
|
A
A
A

W audycji "Kuchnia od kuchni" pączki po włosku

Castgnole, czyli pączki po włosku. Kuchnia od kuchni w każdą niedzielę o 10.20. Zaprasza Marlena Zając

Posłuchaj rozmowy Marleny Zając z krakowskim makaroniarzem - Bartkiem Kieżunem

Składniki:

400 g mąki tipo „00” (ewentualnie mąka tortowa typ 450)

100 g masła

2 paczki suchych drożdży po 7 g każda

3 duże jajka „zerówki”

szczypta soli

1 łyżeczka cukru waniliowego

kieliszek likieru anyżowego (ja wlałem limoncello)

skórka starta z 1 dużej cytryny i 1 dużej pomarańczy

100 g cukru

 

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i zagniatamy ciasto. Gdy będzie zwarte i gładkie, odstawiamy je na kilka minut. Po czym formujemy wałek grubości palca, odcinamy kawałek i lepimy kuleczkę. Odkładamy ją na bok i bierzemy się do formowania następnej kuleczki. I tak do czasu, aż ciasto się skończy.

 

Partiami smażymy w mocno rozgrzanym oleju, na niedużym gazie tak, by nam się castagnole w środku usmażyły. Odsączamy na papierowym ręczniku, posypujemy cukrem pudrem i świętujemy tłusty czwartek po włosku!

 

Przepis Bartka Kieżuna/audycji Marleny Zając

0%
0%