Tradycja kiszenia żuru i sporządzania z niego smacznych zup sięga w Małopolsce XIII wieku. Domowej roboty, tradycyjny żurek wciąż można kupić na przykład na krakowskim starym kleparzu.
Żurek po krakowsku na listę produktów tradycyjnych trafił w lutym 2007-ego roku. Żurek był podstawowym pożywieniem w okresie postów - szczególnie chętnie jadano go w ubogich rodzinach. Najlepiej smakuje z pajdą chleba.
[
- A
- A
- A
Żurek po krakowsku
Kremowy, nieco zawiesisty, czosnkowy - jednym słowem przepyszny. Żurek po krakowsku.Najnowsze
-
22:53
Cracovia wraca z Wrocławia na tarczy
-
21:56
Obchody Dnia Strażaka na rynku w Tarnowie
-
20:45
Prof. Adam Strzembosz uhonorowany najważniejszym odznaczeniem Uniwersytetu Jagiellońskiego w rocznicę 660-lecia uczelni
-
19:56
Prezydent Krakowa Aleksander Miszalski weźmie udział w Campusie Polska Przyszłości
-
19:09
Kolejny krok w procesie beatyfikacyjnym Heleny Kmieć. W Krakowie zorganizowano pierwsze posiedzenie trybunału, który ma poświadczyć jej błogosławieństwo
-
18:53
Muzeum Dom Rodzinny Ojca Świętego Jana Pawła II powołało Młodzieżową Radę Muzealną. Jednostka ma pomóc w opowiadaniu historii papieża Polaka najmłodszym
-
18:30
Bodnar: decyzje NSA otwierają drogę do kolejnych czynności procesowych ws. Szmydta
-
18:10
Jan-Krzysztof Duda pnie się w klasyfikacji generalnej
-
17:54
Niepewny los toru saneczkowego w Marcinkowicach
-
16:46
"Rozmowy pierwszego dnia" M.Biskup OP
Skontaktuj się z Radiem Kraków - czekamy na opinie naszych Słuchaczy
Pod każdym materiałem na naszej stronie dostępny jest przycisk, dzięki któremu możecie Państwo wysyłać maile z opiniami. Wszystkie będą skrupulatnie czytane i nie pozostaną bez reakcji.
Opinie można wysyłać też bezpośrednio na adres [email protected]
Zapraszamy również do kontaktu z nami poprzez SMS - 4080, telefonicznie (12 200 33 33 – antena,12 630 60 00 – recepcja), a także na nasz profil na Facebooku oraz Twitterze