Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Sekrety kuchni molekularnej

Lody o smaku kotleta schabowego, sos pod postacią pianki albo kawior o smaku marchewki. Potrawy kuchni molekularnej nie tylko zaskakują, ale i zachwycają. Niektóre z nich można śmiało wystawiać jako eksponaty w galeriach sztuki. Są i tacy, którzy twierdzą, że kuchnia molekularna to kuchnia rdzennie polska i w dodatku krakowska - dla jej rozwoju podstawowe znaczenie miało bowiem skroplenie azotu, którego dokonali 135 lat temu na Uniwersytecie Jagiellońskim prof. Karol Olszewski i prof. Zygmunt Wróblewski. Gośćmi audycji Przed hejnałem są: Mateusz Trzeciak i Paweł Wątor - profesjonaliści z międzynarodowym doświadczeniem. Od 9 lat propagują kuchnię molekularną, są autorami wielu, niezwykłych projektów molekularnych.

Carpaccio z ośmiornicy. Fot. dzięki uprzejmości gości programu

Posłuchaj audycji
Kuchnia molekularna
Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię