Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek Kulinarny w szkolnej stołówce

Szkolna stołówka A.D. 2018. Pierwszy miesiąc szkoły już praktycznie za nami w Przystanku Kulinarnym Radia Kraków sprawdzaliśmy więc co wrze i bulgocze w szkolnych stołówkach. Takich tradycyjnych, z kuchnią i posiłkami przygotowywanymi na miejscu. Czy to co jedzą teraz uczniowie bardzo różni się od tego co serwowały szkolne kuchnie powiedzmy dwadzieścia lat temu – czy dalej wywołują szpinakowo-brokułową traumę. Najpierw zapytaliśmy samych zainteresowanych.

Szkolną stołówkę odwiedził nasz sądecki reporter Bartek Niemiec. Rozmawiał też z szefową kuchni przy szkole podstawowej w Korzennej koło Nowego Sącza - Haliną Turek.

O tym jak ważny jest ciepły, zdrowy i dobry obiad w szkole i jaką rolę odgrywa szkolna stołówka rozmawialiśmy z Justyną Liptak z Banku Żywności w Krakowie.

Dlaczego warto "oswajać" dzieci z kuchnią, jak ważne jest wspólne gotowanie, czego tak na prawdę dzieci nie lubią - zdradzała nam Joanna Mentel, autorka książki "Gotuj z dzieckiem".

Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym była też Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem z nieodłączną książką pod pachą.

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię