Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek Kulinarny wgryza się w etykiety

W sobotnim Przystanku Kulinarnym wgryzaliśmy się w etykiety, analizując nie tylko skład i rozszyfrowywując skróty ale również odsłanialiśmy pułapki jakie czekają na nas w sklepach, na opakowaniach produktów spożywczych. W tym świecie pomagali nam się poruszać Ryszard Mróz, Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Maria Brzegowy, specjalistka od żywienia bariatrycznego i onkologicznego. Jak zwykle była też propozycja do kulinarnej biblioteczki i Paulina Bandura.

O grzechach producentów żywności, o tym jak opakowaniem i nazwą produktu mogą nas wprowadzić w błąd, o tym jak bardzo rzeczywisty skład może odbiegać od tego podanego na etykiecie i o tym na co powinniśmy zwracać największą uwagę mówił Ryszard Mróz, Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Jak właściwie rozszyfrowywać informacje zawarte na etykietach, co kryje się za skrótami, dlaczego świadomość konsumencka jest tak ważna i wreszcie dlaczego talerz jest lepszy od piramidy  żywieniowej opowiadała Maria Brzegowy, specjalistka od żywienia bariatrycznego i onkologicznego.

Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem przyniosła do studia tym razem klasyczną powieść kryminalną, ale z podtekstem kulinarnym.

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię