Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek Kulinarny parzy kawę doskonałą

W sobotnim Przystanku Kulinarnym gościliśmy w niewielkiej palarni kawy BeMyBean w Krakowie, podglądając proces palenia kawy i jej parzenia. Naszymi przewodnikami po tajnikach przygotowania kawy doskonałej byli Marcin Makiato Wójciak -barista i Łukasz Stachurski -roaster - przedstawiciele dwóch różnych kawowych profesji, które, jak sami przyznali, jedna bez drugiej żyć nie mogą.

Co jest najważniejsze w paleniu ziaren kawy, czy roaster uzgadnia z baristą co powinno wyjść z pieca do palenia i jaką kawę zaproponować komuś, kto jeszcze nigdy nie pił kawy - Marcin Makiato Wójciak i Łukasz Stachurski odpowiadali na te i wiele innych pytań, a w tle ...pracował piec i wypalana była kawa.

Jak pachnie świeżo wypalona kawa ?? Na pewno dla wielu jest to zaskoczenie. Jak ją teraz przygotować, by nie zepsuć, co jest najważniejsze przy parzeniu kawy, czy najlepsza jest sama czy też może z dodatkami- kawowe opowieści  snuli Marcin Makiato Wójciak i Łukasz Stachurski

Książkowe propozycje jedzeniowe do dobrej kawy przyniosła Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem.

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię