Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek Kulinarny na ostro

To był Przystanek Kulinarny z piekła rodem - piekło i paliło, bo mowa była o najostrzejszych papryczkach i przyprawach świata. Nasi przewodnicy po świecie ostrości Ryszard Sierotnik - miłośnik i producent ostrych sosów Dziki Bill oraz Kamil Zwolski - z bedziepieklo.pl, królestwa tego wszystkiego co ostre i co może się nam pojawić na talerzu przekonywali, że ostre, jeśli tylko nie zabronione przez lekarza, jest dla wszystkich. Zdradzali skalę ostrości i radzili od czego zacząć, jeśli najostrzejszą dotychczas próbowaną przyprawą był sos Tabasco.

Papryka czekoladowa czy apocalipse? Czy nazwy oddają smak, jakie niebezpieczeństwo niesie ze sobą chili i jak pachnie ostrość - Ryszard Sierotnik - oraz Kamil Zwolski zdradzili także co ostrego wzięliby ze sobą w kosmos...

Ostatnia butelka jednego z ostrych sosów Dziki Bill to jedna z rzeczy jakie można wylicytować podczas aukcji na rzecz Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Ale to nie jedyna kulinarna atrakcja na aukcjach WOŚP, bo w pomaganie aktywnie włączyło się środowisko kulinarne. O tym co jeszcze można wylicytować mówiła Karolina Milczalnowska, dziennikarka portalu Have a Bite.

A Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem przyniosła inną niezwykłą propozycję  - książkę Tygiel, Kuchnia niowych Polaków - niesamowity zbiór historii i przepisów uchodźców mieszkających obecnie nad Wisłą, który powstał by...pomagać. 

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię