Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek Kulinarny i gastronomia w pandemii

Gastronomia nie zdołała się jeszcze podnieść po wiosennym lockdownie, gdy z powodu pandemii koronawirusa otrzymała kolejny cios. Restauracje i kawiarnie ponownie zostały zamknięte. Mogą działać tylko te, które sprzedają dania na wynos i oferują dowóz. Czy gastronomii uda się przetrwać, jak możemy pomóc małym i większym konceptom kulinarnym? O tym wszystkim rozmawialiśmy w sobotnim Przystanku Kulinarnym.

Świat gastro nie kryje rozczarowania, obawia się o własną przyszłość. Restauratorzy głośno mówią o tym, co ich boli.  Protestowali już w Tarnowie, ostatnio także w Krakowie. Padły mocne słowa. Relacjonowaliśmy to, co działo się w Krakowie, a z Patrykiem Koterbą, przedstawicielem sztabu kryzysowego gastronomii rozmawialiśmy o tym, co w tym momencie jest dla tego środowiska najważniejsze.

Ekspertki od branży kulinarnej Karolina Milczanowska i Kati Płachecka mówiły o nastrojach w środowisku gastronomiczny, opowiadały o tym jak wbrew przeciwnościom losu branża stara się walczyć i czego potrzebuje by przetrwać.

W tym tygodniu nasza księgarka Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem tym razem nie polecała książki ale...pomaganie sobie nawzajem.

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię