Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek Kulinarny gotuje się do pomagania

Gotujemy. Pomagamy. Trzy kolacje jeden cel. To było hasło sobotniego Przystanku Kulinarnego, w którym gościli szefowie kuchni krakowskich restauracji. Panowie postanowili wykorzystać swoje umiejętności by pomóc rodzinie Kacperka Ryło, chłopczyka chorego na SMA. To choroba, którą pozwala opanować tzw. najdroższy lek świata, a potem kolejne leki podtrzymujące efekt tego pierwszego i oczywiście kosztowna i długotrwała rehabilitacja. W akcji zbierania funduszy biorą udział Miłosz Kowalski z restauracji Halicka oraz oraz szefowie z ART Restauracji - Michał Cienki, Wiktor Kowalski i Daniel Kmita, ale nie tylko oni...

Koncepty charytatywnego gotowania od lat funkcjonują na świecie.  To między innymi Angel Food East w USA, której misją jest dostarczanie domowych posiłków do tych mieszkańców, którzy nie mogą wychodzić z domów,  bo są niepełnosprawni czy ciężko chorzy.  Pomaganie przez gotowanie, zawitało też do Krakowa

Pomaganie innym w potrzebie – to niezliczona ilość różnych inicjatyw. Jedną z nich jest  międzynarodowa społęczność kucharzy Eatway, którzy angażują się w najrozmaitsze inicjatywy charytatywne – łącząc pomoc z edukacją. W tym roku, podobnie jak w ubiegłym w Tłusty Czwartek kucharze smażyli pączki, z których dochód będzie przeznaczony na rzecz podopiecznych Domu Dziecka przy Parkowej 12 w Krakowie. Kupione zostaną rośliny – które zostaną posadzone w ogrodzie – dzieci uczą się tam  tego skąd bierze się zywność. Martę Bradshaw z Eatway pytaliśmy między innymi o to – czy każdy może zostać takim pomagaczem.
 

Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem przyszła z książką JedzONKO - dzięki której można pomóc innym, ale także sobie.

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię