Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Mistrzowska pizza w Przystanku Kulinarnym

Pizza jest dobra na wszystko. Tak mówi wielu z nas, bo ten włoski przysmak kochają ludzie na całym świecie, co kraj to pizza, z innymi dodatkami, z różnej grubości ciastem, ale jeśli chcemy zjeść wzorcową, idealną pizzę musimy pojechać do Włoch, albo przynajmniej usidlić jakiegoś Włocha. W Przystanku Kulinarnym gościem był Valerio Valle - Mistrz Włoch i Europy w pizzy klasycznej. Valerio prowadzi pizzerie we Włoszech i w Polsce – szkoli też adeptów sztuki tworzenia pizzy – czyli nowych pizzaiolo. Do rozmowy dołączyło też jego dwóch uczniów z Polski - Jakub Malik i Paweł Leszek, którzy w ubiegłym roku rzucili na kolana jury zdobywając pierwsze miejsca w prestiżowym włoskim konkursie Campionato Italiano Pizza in Tour 2021. Otrzymali w sumie osiem pucharów, w tym pierwsze miejsce w kategorii "pizza klasyczna”.

W pierwszej części programu Valerio Valle opowiadał o najlepszych produktach Włoch, które znajdują się na włoskiej pizzy. Dowiedzieliśmy się, że rodzajów pizzy jest nieskończona liczba bo prawdziwa pizza to produkt rzemieślniczy i każdy pizzaiolo ma na nią swój własny przepis i pomysł. Valerio mówił też jak zrobić lekkostrawną pizzę i o swoim powołaniu, jakim jest uczenie młodych ludzi przyrządzania prawdziwej, włoskiej pizzy

W drugiej części programu pojawili się uczniowie Valerio Valle - Jakub Malik i Paweł Leszek. Panowie opowiedzieli jak przygotowali mistrzowską pizzę. Podczas zawodów musieli przygotować pizzę regionalną, czyli z elementami polskiej kuchni. Przygotowali ją z musu ziemniaków z masłem i czosnkiem, półgęska, jabłek flambirowanych żubrówką, riccotą i świeżym tymiankiem

W  literackiej części Przystanku Kulinarnnego, Paulina Bandura polecała kapitalną książkę Katarzyny Jasiołek "Opakowania czyli perfumowanie śledzia. O grafice, reklamie i handlu w PRL-u". To wciągająca opowieść o ludziach, którzy w zgrzebnej powojennej rzeczywistości kształtowali gusta Polaków, projektując produkty codziennego użytku, takie jak opakowania, ale także zdobiąc sklepowe wystawy, co było ogromnym wyzwaniem.

Autor:
Brak nazwy

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię