Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek Kulinarny na Wakacjach łowi pstrągi potokowe

Pstrąg Ojcowski to nasza małopolska duma, przykład dziedzictwa kulinarnego naszego regionu. Dziedzictwa, które w 2013 roku zaczęły odbudowywać w Ojcowie dwie uparte kobiety. Tradycja hodowli pstrągów potokowych w Ojcowie sięga lat 30. ubiegłego wieku. Pstrągarnia powstała w 1935 roku na gruntach księżnej Ludwiki Czartoryskiej i była jedną z pierwszych tego rodzaju w regionie. W 2014 roku nieużywane, przeznaczone do zasypania stawy objęły w dzierżawę Magda Węgiel razem z córką Agnieszką Sendor. Nakładem ciężkiej pracy i pełnego zaangażowanie nie tylko z sukcesem udało się przywrócić świetność hodowli pstrąga potokowego.

Podczas pikniku krakowskiego w Parku Bednarskiego Agnieszka Sendor – prowadziła warsztaty kulinarne i opowiadała jak ważna jest hodowla z szacunkiem do natury

W Przystanku Kulinarnym polecamy dobre książki, zazwyczaj o zabarwieniu kulinarnym, ale zdarzają się też dobre kryminały, ponieważ w wakacje Polacy lubią opowieści z dreszczykiem.    Książki poleca Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem.

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię