Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Opracowali bakteriobójcze płytki do zastosowania w miejscach użytku publicznego. Wykorzystali olej spożywczy

Jest twardy, lekki, nieprzemakalny i odporny na wchłanianie tłuszczu a co najważniejsze posiada nieścieralne właściwości bakteriobójcze. Materiał zbudowany z oleju spożywczego będzie ograniczał rozwój patogenów i organizmów chorobotwórczych. Dlatego płytki opracowane przez naukowców Politechniki Krakowskiej mogą liczyć na szerokie zastosowanie w miejscach użyteczności publicznej. Kierownikiem projektu jest dr Anita Staroń z Wydziału Inżynierii i Technologii Chemicznej, która widzi dla swojego wynalazku sporo rozwiązań. Rozmawiała z nią Joanna Gąska

dr Anita Staroń z Wydziału Inżynierii i Technologii Chemicznej Politechniki Krakowskiej fot. Radio Kraków

Autor:
Joanna Gąska

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię