|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
|
A
A
A

Przystanek Kulinarny VEGE

Wegetarianizm, weganizm, witarianizm, frutarianizm… sobotni Przystanek Kulinarny poświęciliśmy ….. filozofii jedzenia roślin. Coraz więcej osób rezygnuje z mięsa – z różnych przyczyn. Jedni ze względu na zdrowie, inni z troski o środowisko naturalne, jeszcze inni dlatego, że jest to modne, że znani celebryci też są vege. Jakikolwiek jest powód - najważniejsze by mieć świadomość jak taka decyzja wpływa na nasz organizm. Bo widząc wiele pozytywnych zmian, trzeba mieć też świadomość potencjalnego ryzyka. W Przystanku Kulinarnym przypatrywaliśmy się byciu vege z z punktu widzenia naukowego – okiem dietetyka klinicznego ale też rozmawialiśmy z praktykiem – zdeklarowaną weganką. Naszymi gośćmi byli Katarzyna Turek dietetyk kliniczny współautorka książki "Nie daj się rakowi. Wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej" oraz Alicja Rokicka, autorka obsypanego nagrodami bloga Wegan Nerd i autorka książek "Wegan nerd. Moja roślinna kuchnia" i najnowszej "Słodka Wegan Nerd. Moje roślinne desery".

Posłuchaj rozmowy z Katarzyną Turek i Alicją Rokicką

Była też gorąca dyskusja o nazwach vege-potraw, choćby o tofucznicy i o vege słodkościach. 

Posłuchaj rozmowy z Katarzyną Turek i Alicją Rokicką

Oczywiście nie zabrakło też propozycji książkowej od Pauliny Bandury z krakowskiej Księgarni pod Globusem.

Posłuchaj rozmowy z Pauliną Bandurą

100%
0%