Przystanek Kulinarny kończy rok 2018 na gruzińskiej suprze
Sobota, 29 grudnia 2018, 11:05
A
A
A
Przystanek Kulinarny kończy rok 2018 na gruzińskiej suprze
W ostatnim w roku 2018 Przystanku Kulinarnym oczywiście rozmawialiśmy o tym jak w kulinarnej historii zapisze się odchodzący rok, ale przede wszystkim rozpoczęliśmy przygotowania do zabawy sylwestrowej. I zaproponowaliśmy Państwu wyprawę do Gruzji. Przystanek Kulinarny gościł w maleńkiej enklawie w centrum Krakowa gdzie kultywowane są zwyczaje i kuchnia gruzińska - GMT - Georgian Wine&Art Gallery. Gośćmi programu byli – gospodyni tego miejsca - młoda ambasadorka Gruzji w Polsce – Keti Prangualaishvili, znawca kuchni gruzińskiej i ormiańskiej Pavel Portoyan i Wojciech Bosak - dziennikarz i krytyk winiarski, prezes Polskiego Instytutu Winorośli i Wina który Gruzję nosi w sercu.
Posłuchaj rozmow z Keti Prangualaishvili, Pavlem Portoyanem i Wojciechem Bosakiem
Keti Prangualaishvili,Pavel Portoyan i Wojciech Bosak opowiadali jak z jednej strony spontaniczna, a z drugiej starannie wyreżyserowana jest gruzińska spupra, mówili też o tym co na pewno podczas każdej supry pojawia się na stole.
Posłuchaj rozmow z Keti Prangualaishvili, Pavlem Portoyanem i Wojciechem Bosakiem
Kulinarnie rok 2018 podsumowały Kati Płachecka i Karolina Michczanowska dziennikarki portalu o jedzeniu - Have a bite.
Posłuchaj rozmowy z Kati Płachecką i Karoliną Michczanowską
W Przystanku Kulinarnym nie mogło zabraknąć propozycji do naszej kulinarnej biblioteczki, którą oczywiście wybrała Paulina Bandura z krakowskiej księgarni pod Globusem.