|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
|
A
A
A

Audycja z 17.12.2017 r.

Medovník. Sviatočný koláč, ktorý nechýba na štedrovečernom stole na sviatky Božieho narodenia. Medové cesto je pripravované podľa tradičnej receptúry, ktorá spája prírodne suroviny v ceste do „nebíčka v papuľke“. Začiatkom decembra boli zorganizované tvorivé dielne pečenia a zdobenia medovníkov – určené všetkým deťom nie len z Podvlku. V sviatočnej relácii budete počuť anketu o tradíciách a jedle, ktoré sú zaužívané počas Vianoc na Orave a Spiši. Dokonca, priestor dostane aj sviatočný vinš v spišskom dialekte pre všetkých poslucháčov. Prajeme príjemné počúvanie pri sviatočnej a zároveň poslednej relácie Prameň v tomto roku!

Pokaz pracy młodych dekoratorów „pierniczków miodowych“ słowackiego tradycyjnego ciasta na święta Bożego Narodzenia (warsztaty dekorowania i pieczenia odbyły się w Domu Kultury Słowackiej w Podwilku)

Piernik miodowy. Tego ciasta nie może zabraknąć na wigilijnym bożonarodzeniowym stole. Ciasto jest przygotowywane według tradycyjnej receptury, której naturalne składniki powodują, że jest to „niebo w gębie”. 

Na początku grudnia odbyły się warsztaty pieczenia i dekorowania pierniczków miodowych – dla wszystkich dzieci, nie tylko z Podwilka. 
W świątecznej audycji nie zabraknie ankiety o zwyczajach i potrawach świątecznych na Orawie i Spiszu,  ba nawet  świątecznych życzeń w gwarze spiskiej  skierowanych do słuchaczy.

Zapraszamy do słuchania świątecznej i ostatniej audycji Prameň w tym roku!

 

 

0%
0%