ZAGADKA REGIONALNA ( 5.04.)
Przed 132. laty, 5 kwietnia 1883 r. na Uniwersytecie Jagiellońskim, dwaj jego profesorowie dokonali po raz pierwszy na świecie skroplenia tlenu.
Jeden z nich, fizyk, urodził się w Grodnie w 1845 r. Drugi, chemik, rok później w Broniszowie koło Ropczyc.
Dzięki ich badaniom Kraków był w owym czasie jednym z niewielu na świecie ośrodków europejskich, w których osiągano temperatury poniżej minus 100 stopni. Skroplenia dokonali w Collegium Kołłątaja, przy ul św. Anny o czym przypomina dziś pamiątkowa tablica.
Tlen w postaci ciekłej jest wygodną formą do jego przechowywania i transportu. Dziś jest powszechnie stosowany między innymi jako utleniacz paliwa rakietowego na statkach kosmicznych.
Proszę podać nazwiska obu uczonych.
ADRES INTERNETOWY: [email protected]
do godz. 7. 30 dnia 5.04.2015 r.
UPOMINKI:
2 egzemplarze książki „ZOSTAŁEM Z WAMI”. Kulisy procesu kanonizacyjnego Jana Pawła II”.
Album MARCINA BRZEZIŃSKIEGO o CHORZELEWIE k/Mielca
miejscowości niegdyś rodu Tarnowskich, dziś znanej z Sanktuarium Matki Bożej Królowej Rodzin.
fot.Jan Ceklarz
W PRORAMIE W NIEDZIELĘ WIELKANOCNĄ 4. KWIETNIA:
Etnograf i regionalistka z Rabki Zdroju KATARZYNA CEKLARZ opowiada o tym co dawniej na Podhalu górale wkładali do wielkanocnego koszyczka, czyli dokona analizy zawartości tak zwanej „święceliny” Dowiemy się między innymi z czego wyrabiano wielkanocnego baranka (a nie był to ani cukier ani ciasto) oraz poznamy magiczne własności święconych pokarmów. Posłuchaj!