Gatunki obce to gatunki, które występują poza swoim naturalnym zasięgiem. Większość z nich nie stanowi zagrożenia dla otaczającej je przyrody – albo nie adaptują się i wymierają, albo, jeżeli przetrwają w nowych warunkach, tworzą niewielkie i stabilne populacje, a ich wpływ na otaczające je środowisko jest neutralny. Natomiast gatunki inwazyjne - tak jak  orzech włoski  -potrafią zniszczyć lub skolonizować duże ekosystemy. A to przyczynia się do spadku różnorodności biologicznej i wymierania rodzimych gatunków.

Opuszczone grunty rolne i  wzrost liczebności ptaków krukowatych sprawia, że mamy do czynienia z inwazją orzecha włoskiego. Dr Magdalena Lenda prowadziła badania tego zaskakującego ekologów procesu. Wynika z nich, że ptaki krukowate transportują nasiona orzecha włoskiego nawet na odległość powyżej 500 m od owocujących drzew, a zagęszczenie badanych roślin wynosiło średnio 95 drzew na hektar. To może być problem dla rodzimych gatunków, bo orzech włoski nie lubi konkurencji w swoim otoczeniu - mówi dr Piotr Skórka z Instytutu ochrony Przyrody PAN. Roślina wydziela juglon - związek, który zwalcza inne rośliny, aby orzech miał dostęp do światła.

Z  dr hab.  Piotrem  Skórką z Instytutu Ochrony Przyrody PAN rozmawiała Ewa Szkurłat