- A
- A
- A
Włącz Akcję #NieMarnuj... Jedzenia Zdrowia Czasu Pieniędzy...
To główna idea akcji społecznej Radia Kraków, którą nieprzypadkowo rozpoczęliśmy w grudniu. Ostatni miesiąc w roku obfituje w świąteczne wydarzenia. Na początek Święty Mikołaj, a potem Boże Narodzenie i Sylwester. Sporo okazji do świętowania, robienia zakupów i niestety marnowania.Zobacz też: Przystanek Kulinarny Małopolska
Za nami Specjalny Dzień Kulinarny w Radiu Kraków!
Ambasadorzy akcji #NieMarnuj na żywo, w holu Radia Kraków od 10:30 prezentowali jak z kuchennych resztek wyczarować kulinarne cuda. Było można skosztować, zapytać, podyskutować, poznać kuchenne triki, które sprawią, że resztkowe potrawy nabiorą wyrafinowanego charakteru. Była też niespodzianka w postaci Pamiątek Smaku.
Każdego roku kupujemy dużo za dużo wszystkiego, zwłaszcza jedzenia, bo przecież święta muszą być "na bogato". W większości przypadków trafia ono potem do kosza. I to nie dlatego, że jest zepsute, ale dlatego, że święta zaplanowaliśmy ze zbyt wielkim rozmachem, nie licząc się z kosztami. Kupiliśmy za dużo chleba, zrobiliśmy za dużo sałatek, ugotowaliśmy za dużo zupy, zbyt wiele mięsa czy ryb upiekliśmy. Nie mówiąc już o stracie czasu (bo przecież godzinami staliśmy przy kuchni), czy pieniędzy (artykuły spożywcze kosztują coraz więcej)
Powiedzmy sobie wprost! Nie umiemy i nie wykorzystujemy nadmiaru zakupionego jedzenia i dlatego w śmietniku lądują góry żywności.
W Radiu Kraków mówimy STOP takim praktykom. W ramach akcji #NieMarnuj promowaliśmy dobre postawy społeczne:
kupuj odpowiedzialnie
nie wyrzucaj żywności
podziel się jedzeniem, jeśli masz go za dużo
naucz się wykorzystywać resztki
A propos resztek. Z resztek (obierków, połówki ziemniaka, natki czy lekko zwiędłego jabłka itp), które zostają nam po przygotowywaniu posiłków można wyczarować prawdziwe cuda. I co ważne, nie trzeba do tego posiadać umiejętności na miarę najlepszego na świecie szefa kuchni. Wystarczy chcieć. Wystarczy pomyśleć. I wystarczy wziąć przykład. A ten, podczas akcji #NieMarnuj dawali ambasadorzy naszego przedsięwzięcia. Oto oni:
Miłosz Kowalski szef kuchni restauracji L'atmosphere (Kraków-Balice), wyróżniony w tym roku w edycji Gault&Millau Tour w Małopolsce w kategorii Szef Kuchni Tradycyjnej,
Manda Wójcik i Kasia Pilitowska, animatorki kulinarne, twórczynie kultowego Najedzeni Fest,
Ulla Pałka - prowadząca blog „Kuchnia na Wzgórzu”
Anna i Piotr Wlezień – prowadzący blog „Życie od Kuchni”
Ambasadorzy akcji #NieMarnuj podawali Państwu wręcz na talerzu doskonałe i sprawdzone przepisy na robienie posiłków właśnie z kuchennych resztek.
Wszystkich naszych zamierzeń nie udałoby się zrealizować, gdyby nie pomoc i wsparcie Partnerów akcji #NieMarnuj. Oto oni:
- Targ Pietruszkowy w Krakowie (Justyna i Artur Kinasz, Karolina Jarmołowska, Alicja Kowalik)
- Planet PR GlobalCOM PR-Network
- Portal Have a Bite (Karolina Milczanowska)
- Promotor Kulinarny (Bartosz Wilczyński)
I jeszcze jedno... By nie być gołosłownym, Radio Kraków dołożyło swoją cegiełkę w dzieło niemarnowania żywności i dzielenia się z innymi jej nadmiarem. W tym miesiącu zbieraliśmy produkty żywnościowe dla Kuchni świętego Brata Alberta przy ulicy Dietla 48 w Krakowie. Dlaczego akurat tej? Bo codziennie karmi ponad 300 osób. Potrzebuje kilogramy produktów i nie marnuje się tam nawet okruszek. Część produktów Kuchnia kupuje, część otrzymuje w darze od handlowców, którzy chcą się dzielić chlebem, warzywami czy konserwami. Podzieliliśmy się i my. W holu Radia Kraków ustawiliśmy kosze, do których można było dorzucić swoją kaszę, mąkę, makaron czy przyprawy! Przyprawy to zawsze spory wydatek.
W grudniu nadajemy do słuchania, do pomagania, do dzielenia się i do #NieMarnuj
Maja Dutkiewicz, Przystanek Kulinarny Radia Kraków
mail: przystanek@radiokrakow.pl
Najnowsze
-
09:54
Zmarł prof. Andrzej Białkiewicz, Rektor Politechniki Krakowskiej https://t.co/vYeJaoedzU
-
09:34
Zmarł prof. Andrzej Białkiewicz, Rektor Politechniki Krakowskiej
-
09:30
Młodzi specjaliści z branży chłodniczej i klimatyzacyjnej spotkali się w Bochni na zawodach SkillsPoland
-
09:20
Jak powinno wyglądać miasto przyjazne osobom starszym?
-
09:14
Jazzowy bazar. Audycja z 23.03.2023 r.
-
09:08
PŚ w skokach: Stoch i Żyła wśród powołanych na zawody w Lahti
-
08:58
W Pawlikowicach koło Wieliczki ma powstać przedszkole dla ponad 170 dzieci
-
08:46
Tragedia w Pogórskiej Woli. W pożarze zginęła 84-latka https://t.co/iynG4mQx0a
-
08:46
Tragedia w Pogórskiej Woli. W pożarze zginęła 84-latka https://t.co/iynG4mQx0a
-
08:15
Andrzej Gut-Mostowy: Polacy po pandemii odkryli na nowo Polskę
-
08:15
Andrzej Gut-Mostowy: Polacy po pandemii odkryli na nowo Polskę
-
08:10
RT @j_banka: Porannym gościem @RadioKrakow będzie dzisiaj @GutMostowy , wiceminister @SPORT_GOV_PL @Od__Nowa . Zapraszam o 8.16. https://t.…
-
07:49
Synoptyk IMGW: w czwartek do 19 st. C na południu kraju. Noc ciepła, ale pochmurna i z deszczem https://t.co/9VrKIIXRFz
-
07:35
IPN upamiętni rodziny Kucharskich i Książków, zamordowane przez Niemców za pomoc Żydom
-
07:28
Tragedia w Pogórskiej Woli. W pożarze zginęła 84-latka
-
07:20
Odcinek 1107
-
07:15
Kraków: pierwsze w Polsce wszczepienie zastawki typu Venus u pacjentów pediatrycznych
-
07:02
W związku z Wielkanocą w ok. 1500 sklepach prowadzona będzie zbiórka żywności
-
06:52
Spłonęła jedna z hal magazynu mebli w Białce w powiecie suskim
-
06:50
Synoptyk IMGW: w czwartek do 19 st. C na południu kraju. Noc ciepła, ale pochmurna i z deszczem
Skontaktuj się z Radiem Kraków - czekamy na opinie naszych Słuchaczy
Pod każdym materiałem na naszej stronie dostępny jest przycisk, dzięki któremu możecie Państwo wysyłać maile z opiniami. Wszystkie będą skrupulatnie czytane i nie pozostaną bez reakcji.
Opinie można wysyłać też bezpośrednio na adres opinie@radiokrakow.pl
Zapraszamy również do kontaktu z nami poprzez SMS - 4080, telefonicznie (12 200 33 33 – antena,12 630 60 00 – recepcja), a także na nasz profil na Facebooku oraz Twitterze