"Kuchnia regionalna" na antenie Radia Kraków w poniedziałki o 10:50. Tam więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek z naszego regionu. Zapraszamy!

 

Karp po zatorsku
Składniki:

  • 1 kg Karpia Zatorskiego
  • 2jajka
  • 10 dkg sera żółtego
  • 10 dkg pieczarek
  • zieloną pietruszka
  • sól, papryka, pieprz
  • mąka
  • śmietana
  • masło tub margaryna

Przygotowanie:
Sprawioną rybę kroimy na kawałki i solimy, kawałki obtaczamy w mące, wymieszanej z papryką i odrobiną pieprzu. Pieczemy na gorącym tłuszczu,
na złoty kolor. Upieczone kawałki układamy warstwami w prodiżu lub w naczyniu żaroodpornym. Każdą warstwę przysypujemy ugotowanymi na twardo i pokrojonymi jajkami, zieloną pietruszką (posiekaną), tartym żółtym serem oraz smażonymi pieczarkami. Na wierzch kładziemy kawałki masła lub margaryny i mocno zapiekamy pod przykryciem przez pół godziny. Przed podaniem zalewamy kwaśną śmietaną i ponownie zapiekamy.