Radio Kraków

Kuchnia

W kuchni regionalnej: smalec żegociński

  • date_range 2016-11-28
W kuchni regionalnej proponujemy najbardziej popularne danie w Żegocinie. Inspirację czerpaliśmy z wyjątkowej - Żegocińskiej Książki Kucharskiej. O tej publikacji oraz o słynnym żegocińskim smalcu Kalinie Szyszce-Treppie opowiadali: pan Jan Marcinek - prezes Stowarzyszenia Rozwoju Gminy i Wspierania Przedsiębiorczości w Żegocinie oraz pani Rozalia Bilska - członkini tego stowarzyszenia.

Zupa magiczna ze Stryszowa

  • date_range 2016-11-21
Absolutnie wyjątkowa potrawa o niecodziennym smaku i nazwie - zupa magiczna, której receptura została wymyślona w gminie Stryszów. Do degustacji i gotowania zachęca Lucyna Piętoń, a Maciej Szymanowski opowie o miejscu, w którym między innymi to danie jest przyrządzane. Jest to jedyny w Polsce inkubator kuchenny.

Flaki po małopolsku, czyli kasza jaglana z kutkami

  • date_range 2016-11-14
Flaki to potrawa uważna za narodową zarówno w Polsce jak i w Niemczech, Włoszech czy Francji. W kuchni regionalnej dowiedziemy, że na pewno istnieje polski, a więc i narodowy, odpowiednik flaków, wywodzący się z gminy Gdów. Jest to kasza jaglana z kutkami. Flaki to jednak zupa mająca swoich zwolenników ale też i przeciwników.

Lanckorońskie pierogi z czosnkiem niedźwiedzim

  • date_range 2016-11-07
Czosnek niedźwiedzi to roślina, której zastosowanie w polskiej kuchni od kilku lat znacznie wrosło. Wprowadzenie tego produktu do różnych przepisów nadaje daniom zdrowszy, a tym samym bardziej pożądany według aktualnych trendów kulinarnych, standard. Lecznicze właściwości czosnku niedźwiedziego powodują, że ludzie coraz chętniej sięgają po tę dziko rosnącą roślinę, występującą szczególnie w lasach na górzystych terenach. Należy jednak niezwykle uważać podczas zbioru czosnku niedźwiedziego. Jego liście wyglądem łudząco przypominają liście konwalii, która jest rośliną trującą. O daniu pochodzącym z Lanckorony, które dzięki dodaniu czosnku niedźwiedziego zupełnie zmieniło swój charakter, Kalinie Szyszce-Treppie opowiada Ewa Cebula.

Jastrzębskie wionki

  • date_range 2016-10-31
Tradycyjnym obyczajem jest puszczanie wianków na wodzie w Noc Świętojańską. Miedzy innymi ten zwyczaj stał się inspiracją dla mieszkańców wsi Jastrzębia do stworzenia kulinarnego elementu charakteryzującego tą miejscowość. Więcej o przepisie na jastrzębskie wionki Kalinie Szyszce-Treppie opowiada pomysłodawca tego wypieku - pan Maciej Szymanowski.

Zupa z chrzanu, czyli chrzanówka

  • date_range 2016-10-24
Najczęściej chrzan jadamy jako dodatek do mięs, wędlin czy ćwikły, traktując go jako przyprawę. Mniej pospolitym zastosowaniem tego warzywa jest gotowanie na jego bazie zupy, która potocznie nazywana jest chrzanówką. I choć nie jest to zupa pojawiająca się w każdym polskim domu, to w wielu regionach cieczy się popularnością. O przepisie na chrzanówkę sięgającym początków XIX wieku wraz z Marią Piwowar rozmawiała Kalina Szyszka-Treppa. Posłuchaj:

Pierogi gryczanki z pokrzywą

  • date_range 2016-10-17
W kuchni regionalnej Kalina Szyszka-Treppa rozmawia z panią Ewą Cebulą o pierogach gryczankach z pokrzywą. To ich wyjątkowy smak sprawił, że stały się sławne w całej okolicy, od Zakrzowa do Lanckorony.

Kluski hałuski

  • date_range 2016-10-10
Jedną z najbardziej charakterystycznych dla Podhala potraw są kluski hałuski. To prosty i bardzo smaczny posiłek jadany o każdej porze dnia. Na śniadanie serwuje się hałuski z mlekiem, na obiad z mięsem, a na kolację ze skwarkami. O kluskach podawanych do dziś w podhalańskich domach Kalina Szyszka-Treppa rozmawiała z sołtys wsi Witów, panią Kazimierą Bzdyk. Posłuchaj:

Podhalańskie moskole

  • date_range 2016-10-03
Moskole to danie, które zawdzięcza swoją nazwę rosyjskim jeńcom przebywającym na Podhalu w czasie I wojny światowej. Dziś mało kto zastanawia się nad pochodzeniem tej potrawy. Aktualnie moskole są nieodłącznym elementem kulinarnej tradycji Podhala. O tych wyjątkowych placach z Zofią Łukaszczyk rozmawiała Kalina Szyszka-Treppa. Posłuchaj:

Herbata niegowicka

  • date_range 2016-09-26
Herbata to napój parzony przez Chińczyków jeszcze przed naszą erą. Zwyczaj wytwarzania esencji z liści roślin i ziół do Europy dotarł w XVI wieku. Sztuka parzenia herbaty i wszystkiego, co jest z tą czynnością związane - staje się coraz bardziej popularne. Ciągle są otwierane nowe sklepy poświęcone jedynie temu napojowi lub popularne herbaciarnie. Dla koneserów herbaty, Kalina Szyszka-Treppa postanowiła zdradzić przepis na regionalną herbatę niegowicką.

Najnowsze

  • 20:12

    Alan Uryga: Wyboista droga do ekstraklasy

  • 18:55

    Krakowska Wisła jedzie po wygraną do Pruszkowa! TRANSMISJA W RADIU KRAKÓW

  • 18:54

    Na mecz Jaskółek trzeba będzie poczekać

  • 18:50

    Trener Pasów: Wiem, jakie są oczekiwania

  • 16:55

    Prof. Andrzej Bednarczyk ponownie rektorem krakowskiej Akademii Sztuk Pięknych

  • 16:22

    Marcin Fatalski m.in. o szansie na przełamanie impasu ws. amerykańskiego wsparcia Ukrainy

  • 20:46

    Uwaga kierowcy - utrudnienia na obwodnicy Krakowa. Między węzłami Kraków Skawina a Kraków Południe w stronę Tarnowa… https://t.co/aWCDRAdztU

  • 18:19

    Kraków: prokuratura złożyła apelację od wyroku dla aktora Jerzego S. https://t.co/4IBqL4fLxF

  • 15:39

    #PomysłNaMajówkę w Bobowej. Choć Żydzi nie powrócili do miasteczka na stałe po II wojnie światowej, to jednak samo… https://t.co/KDQZOGN34I

  • 13:55

    RT @Kamil_Wszolek: Jak przygotować dziecko do życia w sieci? O tym porozmawiam dziś z Magdaleną Bigaj autorką książki "Wychowanie przy ekr…

  • 12:33

    W maju w Pobiedniku Wielkim startuje 60. Lot Południowo-Zachodniej Polski im. Franciszka Żwirki https://t.co/p8YpCu8qgJ

  • 11:03

    Utrudnienia na drodze wojewódzkiej 783. W Makowie w powiecie miechowskim doszło do zderzenia trzech samochodów: cię… https://t.co/vHPqQzgNvM

  • 10:11

    #RozmowaRadiaKraków @Lukasz_Kmita: Rozważam wydanie rozporządzenia ws. zakazu przebywania na terenach zagrożonych z… https://t.co/IK9DHSKekF

  • 09:44

    Pojawiło się nowe zapadlisko na os. Gaj w Trzebini https://t.co/S6agoI2Hw1

  • 09:21

    Utrudnienia na drodze wojewódzkiej 955. W Sułkowicach w powiecie myślenickim doszło do zderzenia dwóch samochodów o… https://t.co/2WKuvfJcrm

  • 08:54

    Piękna pogoda przyciągnęła w weekend turystów w Tatry. Ratownicy mieli ręce pełne roboty https://t.co/FkW6kCjZeH

  • 08:13

    RT @j_banka: Porannym gościem @RadioKrakow będzie dzisiaj małopolski wojewoda @Lukasz_Kmita @Malopolski_UW . Zapraszam o 8.16. https://t.co…

  • 07:56

    RT @BartMaziarz: Planowana przy @Grupa_Azoty spalarnia śmieci nie ma jeszcze decyzji środowiskowej, ale @GKadzielawski w rozmowie z @RadioK…

  • 07:27

    Synoptyk IMGW: początek tygodnia pochmurny i z deszczem https://t.co/txUCfQB0px

  • 18:05

    73 zakażenia koronawirusem; bez przypadków śmiertelnych osób z COVID-19 https://t.co/6G6r9bRt7B

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię