Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

"W kręgu nauki" Audycja z dn. 3.08.2024 r.

Krowy rasy czerwonej w okolicy SZCZYRZYCA (fot. Sebastian Juszczyk)

Polska krowa czerwona - to polska rasa bydła domowego maści jednolitej czerwonej z rodziny mleczno - mięsnej.

Rasa ta pochodzi od małego dzikiego bydła krótkorogiego, występującego we wschodniej części Europy Środkowej i w Skandynawii.

Została zidentyfikowana w 1901 r. przez Austriaka prof. LEOPOLDA ADAMETZA (1861- 1941).

W okresie międzywojnia rasa ta stanowiła 25% polskiej populacji bydła.

(fot. Sebastian Juszczyk)

(fot. Sebastian Juszczyk)

W 1982 r. zlikwidowano rejon zachowawczy hodowli krowy czerwonej, co doprowadziło do spadku populacji tej rasy, wypieranej przez bardziej wydajne rasy i krzyżówki.

Obecnie czerwona krowa jest objęta programem odbudowy bioróżnorodności "ARKA SMAKU".

Wiele sztuk jest pod opieką ojców cystersów ze SZCZYRZYCA w powiecie limanowskim.

W 2024 r. ukazała się książka "HODOWLA POLSKIEGO BYDŁA CZERWONEGO w POLSCE, wczoraj, dziś i jutro".

Jej autorem jest prof. JAN SZAREK emerytowany profesor Katedry Hodowli Bydła krakowskiego Uniwersytetu Rolniczego, uznany autorytet w dziedzinie hodowli bydła.

Wyjaśnia w jaki sposób ta rasa znalazła się na terenach dzisiejszej Polski, jakich warunków wymaga jej hodowla i jakie są zalety mleka i mięsa krów tej rasy.

Posłuchaj!

Autor:
Jan Stępień

Wyślij opinię na temat artykułu

Komentarze (0)

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię