Radio Kraków
  • A
  • A
  • A

Fascynująca wyprawa po smaki świata

  • Tomy i tomiki
  • date_range Środa, 2014.07.02 07:09 ( Edytowany Wtorek, 2021.06.08 16:57 )
Historyczna książka o kuchni

Reay Tannahill
Historia kuchni
Przełożyła Anna Kunicka
Wydawnictwo Alethia 2014

Szkocka autorka zastrzega już we wstępie: to nie jest książka kucharska, nie znajdziecie w niej praktycznych przepisów.
Pierwsza jej wersja powstała już w latach siedemdziesiątych. Od tego czasu Reay Tannahill systematycznie nią uzupełni o nowe odkrycia i wynika swoich badań i poszukiwań.
Bo to niezwykle bogate w fakty, zadziwiające rozmachem dzieło opowiadające o tym co działo się w różnych miejscach świata i w różnych epokach, kiedy nadchodziła pora spożywania posiłku. I przed wiekami i teraz bywa, że jedzenie służy tylko do zaspokojenia głodu, ale w wielu kulturach, w różnych czasach stawało się najważniejszym wydarzeniem dnia. Zdobywanie jedzenia, przyrządzanie go, a wreszcie podawanie i smakowanie bywało przecież najważniejszym wydarzeniem i nadawało rytm codziennemu życiu.
Autorka opowiada o tradycjach i zwyczajach, o modach i tendencjach, o smakach w różnych kulturach, o potrawach, które u jednych wzbudzają zachwyt, u innych obrzydzenie. Bada kuchnie europejskie, azjatyckie, amerykańskie, zagląda do garnków prymitywnych plemion i opisuje regionalne przysmaki. Zawdzięczamy jej szczegółowa relacje z rozwoju kuchni chińskiej i arabskiej. Opisuje dawne i współczesne plagi, które wpływały na to co jemy nie pomijając tych współczesnych np.choroby szalonych krów.
Rea Tannahill szuka też odpowiedzi na pytanie, jak doszło do bezprecedensowej w historii plagi - otyłości. Jak pisze w podsumowaniu: "Nigdy wcześniej świat nie zmieniał się tak gwałtownie. Nigdy wcześniej nie było tak mało czasu na myślenie." Jedno jest według niej pewne. Niezależnie w jakim kierunku pójdziemy, rola żywności nadal będzie decydująca.

Chociaż Tannahill zastrzega we wstępie, że nie jest to książka kucharska, to jednak przemyca sporo przepisów, podając choćmy menu posiłków z różnych czasów i miejsc. Możemy na przykład dowiedzieć się jak przebiegała wielodaniowa uczta wydana przez papieża Piusa albo jak wyglądał dwudaniowy obiad w przeciętnej angielskiej rodzinie w XVIII wieku. Znajdziemy przepis na kumys przyrządzany w tak samo od średniowiecznych czasów , zaglądniemy też do hinduskiego garnka i przekonamy sie jak smakuje prawdziwe indyjskie curry "Nieznacznie przypominające jego parodie serwowane na Zachodzie".

Jak pisze Jarosław Czechowicz w swojej recenzji na portalu "Krytycznym okiem": „To opowieść o aromatach, których zmysłowość oddać mogą tylko barwne opowieści. O czasach, w jakich smaki pojawiały się po raz pierwszy. O odkryciach, które nie są monumentalne, ale w znacznym stopniu wpłynęły na to, co jemy i skąd to bierzemy. Osobiście z największym natężeniem uwagi czytałem o wczesnośredniowiecznych kulinariach azjatyckich, którym Tannahill nieprzypadkowo poświęca dość dużo uwagi. Tam tych odkryć było najwięcej. Jest to jednak publikacja, w której można się odnaleźć na wiele sposobów. Różnorodnie można też ją odczytywać. To książka-wyzwanie i opowieść o historii, której dzieje nigdy jeszcze nie jawiły nam się tak smakowicie.”

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

  • 20:46

    Uwaga kierowcy - utrudnienia na obwodnicy Krakowa. Między węzłami Kraków Skawina a Kraków Południe w stronę Tarnowa… https://t.co/aWCDRAdztU

  • 18:19

    Kraków: prokuratura złożyła apelację od wyroku dla aktora Jerzego S. https://t.co/4IBqL4fLxF

  • 15:39

    #PomysłNaMajówkę w Bobowej. Choć Żydzi nie powrócili do miasteczka na stałe po II wojnie światowej, to jednak samo… https://t.co/KDQZOGN34I

  • 13:55

    RT @Kamil_Wszolek: Jak przygotować dziecko do życia w sieci? O tym porozmawiam dziś z Magdaleną Bigaj autorką książki "Wychowanie przy ekr…

  • 12:33

    W maju w Pobiedniku Wielkim startuje 60. Lot Południowo-Zachodniej Polski im. Franciszka Żwirki https://t.co/p8YpCu8qgJ

  • 11:03

    Utrudnienia na drodze wojewódzkiej 783. W Makowie w powiecie miechowskim doszło do zderzenia trzech samochodów: cię… https://t.co/vHPqQzgNvM

  • 10:11

    #RozmowaRadiaKraków @Lukasz_Kmita: Rozważam wydanie rozporządzenia ws. zakazu przebywania na terenach zagrożonych z… https://t.co/IK9DHSKekF

  • 09:44

    Pojawiło się nowe zapadlisko na os. Gaj w Trzebini https://t.co/S6agoI2Hw1

  • 09:21

    Utrudnienia na drodze wojewódzkiej 955. W Sułkowicach w powiecie myślenickim doszło do zderzenia dwóch samochodów o… https://t.co/2WKuvfJcrm

  • 08:54

    Piękna pogoda przyciągnęła w weekend turystów w Tatry. Ratownicy mieli ręce pełne roboty https://t.co/FkW6kCjZeH

  • 08:13

    RT @j_banka: Porannym gościem @RadioKrakow będzie dzisiaj małopolski wojewoda @Lukasz_Kmita @Malopolski_UW . Zapraszam o 8.16. https://t.co…

  • 07:56

    RT @BartMaziarz: Planowana przy @Grupa_Azoty spalarnia śmieci nie ma jeszcze decyzji środowiskowej, ale @GKadzielawski w rozmowie z @RadioK…

  • 07:27

    Synoptyk IMGW: początek tygodnia pochmurny i z deszczem https://t.co/txUCfQB0px

  • 18:05

    73 zakażenia koronawirusem; bez przypadków śmiertelnych osób z COVID-19 https://t.co/6G6r9bRt7B

  • 16:37

    Podhale: sezon pasterski uroczyście zainaugurowany; owce poświęcone https://t.co/blorc5sabb

  • 16:13

    RT @magdalenazbylu1: Zyngierki z Maruszyny i Mali Wiyrchowianie z Bukowiny Tatrzańskiej zgarniają pierwszą nagrodę na Festiwalu Złote Kierp…

  • 15:12

    Z kolei w miejscowości Kąclowa w woj. nowosądeckim na drodze wojewódzkiej 981 doszło do kolizji 3 aut. Tu na szcz… https://t.co/xyILn3RcVd

  • 15:11

    Uwaga na drogach. W miejscowości Grodzisko w gminie Skała doszło doz zderzenia motocykla i samochodu osobowego. Jed… https://t.co/p0hXuo1BNl

  • 13:13

    Nowy Sącz: trwa akcja Pola Nadziei [ZDJĘCIA] https://t.co/mSxvmJM8Su

  • 11:43

    Cracovia Maraton wystartował po raz dwudziesty https://t.co/RRWB0mnjbz

Skontaktuj się z Radiem Kraków - czekamy na opinie naszych Słuchaczy

Pod każdym materiałem na naszej stronie dostępny jest przycisk, dzięki któremu możecie Państwo wysyłać maile z opiniami. Wszystkie będą skrupulatnie czytane i nie pozostaną bez reakcji.

Opinie można wysyłać też bezpośrednio na adres [email protected]

Zapraszamy również do kontaktu z nami poprzez SMS - 4080, telefonicznie (12 200 33 33 – antena,12 630 60 00 – recepcja), a także na nasz profil na  Facebooku  oraz  Twitterze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię