- A
- A
- A
"Śledzie" z boczniaka i seleryba, czyli Wigilia u wegan
- Tradycja - jak to ujmował Arnold Gehlen - jest pasem transmisyjnym, którym z przeszłości płyną do nas pewne zachowania, jak np. spotkanie przy stole, ale to, co będziemy jedli w czasie tego spotkania, zależy już tylko od naszej świadomości i wyboru - mówi filozofka prof. Joanna Hańderek. Jak podkreśla, najważniejsze jest to z kim i jak jemy. Wspólne przygotowywanie potrawy, a później biesiadowanie przy stole może być też rozumiane jako czas podarowany drugiej osobie. To święta miłości, kiedy budujemy i odtwarzamy więzi, staje się to jednak dwuznaczne, jeśli robimy to kosztem cierpienia i śmierci zwierząt. Dania wegańskie coraz pewniej wchodzą do powszechnego obiegu. "Seleryba" czy "Śledzie" z boczniaka stają się kulinarnym przebojem nie tylko na wegańskich stołach, o czym w drugiej części programu mówią prowadzący wegańską pracownię cukierniczą Magdalena i Piotr Kiedziuchowie, którym do specjałów kuchni wegańskiej udało się przekonać nawet rodzinę z Podhala.
crop_free
1
/ 2
Autor:
Sylwia Paszkowska
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
18:17
Pamięci wszystkich, którzy zginęli na Zakopiance. "Bo najważniejsza jest rozwaga i odpowiedzialność"
-
17:01
Tęskniliście? Schronisko na Hali Kondratowej już owarte!
-
16:41
Wsiąść do tira, zaśpiewać na rynku. Niepołomice obchodzą swoje święto
-
15:19
Służby zakończyły działania po wypadku na Zakopiance
-
15:03
"Wielka dobroć, serdeczność, uśmiech na twarzy"
-
14:45
"Autorytet przed duże A". Wola Rzędzińska pożegnała prof. Włodzimierza Siedlika
-
13:25
Tak wygląda schronisko na Hali Kondratowej po remoncie
-
12:42
"Byłam numerem 89136". Obchody rocznicy pierwszej deportacji Polaków do Auschwitz
-
12:05
Magdalena Sroka wśród kandydatów na stanowisko dyrektora PISF
-
11:41
Studenci AGH prezentują „Turbulencję” – rakietę z napędem na ciekłe paliwo
-
11:02
Procesory – co warto wiedzieć przed zakupem?
-
10:08
Xavier Farré laureatem Nagrody Transatlantyk 2025