- A
- A
- A
"Śledzie" z boczniaka i seleryba, czyli Wigilia u wegan
- Tradycja - jak to ujmował Arnold Gehlen - jest pasem transmisyjnym, którym z przeszłości płyną do nas pewne zachowania, jak np. spotkanie przy stole, ale to, co będziemy jedli w czasie tego spotkania, zależy już tylko od naszej świadomości i wyboru - mówi filozofka prof. Joanna Hańderek. Jak podkreśla, najważniejsze jest to z kim i jak jemy. Wspólne przygotowywanie potrawy, a później biesiadowanie przy stole może być też rozumiane jako czas podarowany drugiej osobie. To święta miłości, kiedy budujemy i odtwarzamy więzi, staje się to jednak dwuznaczne, jeśli robimy to kosztem cierpienia i śmierci zwierząt. Dania wegańskie coraz pewniej wchodzą do powszechnego obiegu. "Seleryba" czy "Śledzie" z boczniaka stają się kulinarnym przebojem nie tylko na wegańskich stołach, o czym w drugiej części programu mówią prowadzący wegańską pracownię cukierniczą Magdalena i Piotr Kiedziuchowie, którym do specjałów kuchni wegańskiej udało się przekonać nawet rodzinę z Podhala.
crop_free
1
/ 2
Autor:
Sylwia Paszkowska
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
15:59
Seria wypadków i kolizji na małopolskich drogach
-
14:07
Aleksandra Mirosław z brązowym medalem w Krakowie
-
11:04
Akcja poszukiwawcza nad Jeziorem Rożnowskim. Zaginął Andrzej Majsterek
-
10:44
Niebezpieczne spotkanie na szlaku: jeleń wydzierał dziecku plecak z jedzeniem
-
10:10
Jak wyleczyć dzieci z nieczytania książek?
-
09:10
Dzieci są filozofami, czy filozofują?
-
09:03
Małopolska na dwóch kółkach. Trasa 2: z Nowego Targu do Szczawnicy
-
08:34
Za nami 42. PZLA Mistrzostwa Polski U23. "Cieszymy się, że ogólnopolskie imprezy wracają do Krakowa"
-
08:30
Na dwóch kółkach z Nowego Targu do Szczawnicy. Najpiękniejsza trasa rowerowa w Małopolsce?
-
07:40
Upalna niedziela w Małopolsce
-
07:00
Turystyczny potencjał polskiej wsi
-
20:59
Pożar w restauracji w Więckowicach koło Tarnowa