- A
- A
- A
Śledź po japońsku narodził się w Jamie Michalika
- Mamy w Krakowie nasze kulinarne legendy. Jedną z nich jest sernik z kratką z "Noworola", inną historia powstania receptury śledzia po japońsku. Niesłusznie uważa się, że to potrawa z czasów PRL. Tak naprawdę narodziła się dużo wcześniej w Jamie Michalika na cześć zwycięstwa w pewnej bitwie, które odniosła nad carską Rosją Japonia - mówi kuchmistrz Leszek Kawa, a historyk dr Marcin Gadocha z Uniwersytetu KEN w Krakowie uzupełnia cukierniczą historię Krakowa.
Autor:
Sylwia Paszkowska
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
09:15
Sądeczanie odliczają dni do otwarcia ulicy Krakowskiej. ZDJĘCIA
-
08:55
Dźgnął 17-latka w brzuch. Nożownik z Tarnowa zatrzymany
-
08:40
Był szeroki wjazd, powstał wąziutki przesmyk. Kolejny absurd na remontowanej ulicy Tuchowskiej
-
08:20
Burze z deszczem punktowo do 50 mm. Alert RCB dla Małopolski
-
08:05
Świat, którego już nie ma. 50 lat Sądeckiego Parku Etnograficznego
-
07:48
Piłkarskie Euro kobiet: Polska wygrała z Danią na pożegnanie z turniejem
-
07:27
W niedzielę w Małopolsce nadal deszczowo i pochmurnie, ale będzie ciepło
-
07:00
Dwa pociągi na jednym torze w Małopolsce. Sprawę wyjaśni specjalna komisja
-
20:21
Trwa odbudowa spalonego kościoła Św. Heleny w Nowym Sączu
-
20:19
Wkrótce otwarcie ulicy Krakowskiej w Nowym Sączu
-
20:16
Dobiega końca budowa stadionu Sandecji
-
15:05
Pełny uśmiech dla każdego. Implanty stomatologiczne