- A
- A
- A
Śledź po japońsku narodził się w Jamie Michalika
- Mamy w Krakowie nasze kulinarne legendy. Jedną z nich jest sernik z kratką z "Noworola", inną historia powstania receptury śledzia po japońsku. Niesłusznie uważa się, że to potrawa z czasów PRL. Tak naprawdę narodziła się dużo wcześniej w Jamie Michalika na cześć zwycięstwa w pewnej bitwie, które odniosła nad carską Rosją Japonia - mówi kuchmistrz Leszek Kawa, a historyk dr Marcin Gadocha z Uniwersytetu KEN w Krakowie uzupełnia cukierniczą historię Krakowa.
Autor:
Sylwia Paszkowska
Najnowsze
-
19:11
J. Królewski: Jedziemy tam spełniać marzenia [ROZMOWA]
-
19:03
A. Uryga: Jesteśmy ptrzytgotowani na walkę o zwycięstwo [ROZMOWA]
-
18:53
Festiwal Dzień Dobry w Starym Sączu
-
16:59
Katastrofa budowlana w Dębnie w powiecie brzeskim. Nie żyje jedna osoba, trzy są ranne
-
15:00
Upadek spadochroniarza na lotnisku Aeroklubu Krakowskiego w Pobiedniku Wielkim
-
14:53
Krakowska lewica świętuje 1 maja
-
14:41
Podróż w czasie, czyli majówka w Sądeckim Parku Etnograficznym