Uważana jest za jeden z największych skarbów ziemi, bywała już źródłem konfliktów, a zdaniem wielu, w niedługim czasie może stać się jedną z głównych przyczyn wojen na świecie.
Mowa oczywiście o wodzie. Przystanek Kulinarny Małopolska Radia Kraków u samych źródeł życiodajnej i leczniczej wody – bo Małopolska wodami mineralnymi stoi. To właśnie z naszego regionu pochodzi co trzecia woda butelkowana, z tych, które możemy znaleźć na sklepowych półkach. I to właśnie w Małopolsce znajduje się ponad trzydzieści procent wszystkich złóż wód leczniczych w naszym kraju.
Posłuchaj rozmowy z Wacławem Wierciochem z Muzeum Uzdrowiska Szczawnica
Posłuchaj rozmowy z doktorem Marcelem Mazurem, dyrektorem do spraw lecznictwa Uzdrowiska Szczawnica
Posłuchaj rozmowy z profesor Małgorzatą Schlegel-Zawadzką, kietownikiem Zakładu Żywienia Człowieka Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum
W 1858 roku Józef Dietl pisał „Szczawnica pomiędzy zdrojowiskami galicyjskimi pierwsze zajmuje miejsce”. Szczawnickie uzdrowisko już sto kilkadziesiąt lat temu było miejscem, gdzie po prostu wypada być. Arystokracja przechadzała się po deptaku z pijałkami w dłoniach po to, by cały towarzyski świat odnotował, że tych czy owych widywano w szczawnickim uzdrowisku. Kto odkrył lecznicze właściwości szczawnickich wód? O historii kilka słów - Pan Wacław Wiercioch z Muzeum Uzdrowiska Szczawnica
Posłuchaj rozmowy z Moniką Bielką, dyrektor szkoły somelierów
Posłuchaj rozmowy z Agnieszką Salamon z pijalni wód w Szczawnicy
Łacińska sentencja głosi, że in vino veritas, in aqua sanitas, czyli w winie prawda w wodzie zdrowie. Sama nazwa Szczawnica pochodzi od szczawów znajdujących się w tutejszych źródłach. Czym są te szczawy i jakie właściwości mają szczawnickie wody wyjaśniał doktor Marcel Mazur, dyrektor do spraw lecznictwa Uzdrowiska Szczawnica.
Posłuchaj Pauliny Bandury z krakowskiej Księgarni pod Globusem
Niedoceniana, a powinna być nieodłącznym naturalnym elementem naszej codziennej diety. Woda wpływa bowiem na wiele procesów zachodzących w naszym organizmie i dostarcza niezbędnych składników mineralnych. Ale jaką wodę pić – butelkowaną – gazowaną lub niegazowaną, czy tę z kranu. I czy tak zwaną „krakowską kranówkę” można pić bez obaw – Tomasz Bździkot o wodzie rozmawiał z profesor Małgorzatą Schlegel -Zawadzką, kierownikiem Zakładu Żywienia Człowieka Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum
Co sprawia, że wolimy konkretną wodę od innej, czy to tylko bąbelki czy może też smak. Bo lecznicze wody uzdrowiskowe smak niewątpliwie mają - mogą być lekko kwaśne, czy też lekko słone. Ale co można powiedzieć o smaku takiej zwykłej wody ? Rozmowa z Moniką Bielką, dyrektor szkoły somelierów
Przystanek u źródeł leczniczej wody w Szczawnicy
Jesteśmy różni jak dwie krople czystej wody – mawiała Wisława Szymborska. W Programie Radia Kraków Przystanek Kulinarny Małopolska z Uzdrowiska Szczawnica przewodnikiem po smakach szczawnickich wód była Agnieszka Salamon z pijalni wód.
A w cotygodniowym spotkaniu z Pauliną Bandurą z krakowskiej księgarni pod Globusem pozycja oczywiście o wodzie - „Woda Życia”
Radio Kraków informuje,
iż od dnia 25 maja 2018 roku wprowadza aktualizację polityki prywatności i zabezpieczeń w zakresie przetwarzania
danych osobowych. Niniejsza informacja ma na celu zapoznanie osoby korzystające z Portalu Radia Kraków oraz
słuchaczy Radia Kraków ze szczegółami stosowanych przez Radio Kraków technologii oraz z przepisami o ochronie
danych osobowych, obowiązujących od dnia 25 maja 2018 roku. Zapraszamy do zapoznania się z informacjami
zawartymi w Polityce Prywatności.