W czasie gdy uczestnicy Specjalnego Dnia Kulinarnego podjadali i próbowali swych sił, na antenie Radia Kraków w programie Przystanek Kulinarny, który nadawany był prosto z centrum wydarzeń, czyli z radiowego holu podglądaliśmy co się dzieje -zaczęliśmy od Miłosza Kowalskiego, szefa kuchni restauracji L’atmosphere (Kraków-Balice), wyróżnionego w tym roku w edycji Gault&Millau Tour 2017 w Małopolsce w kategorii Szef Kuchni Tradycyjnej
- A
- A
- A
Przystanek: Specjalny Dzień Kulinarny w Radiu Kraków
Wielki finał akcji #NieMarnuj. W sobotę, 16 grudnia w holu Radia Kraków, zebrali się miłośnicy gotowania, ci co nie lubią marnować i ci, ciekawi, jakie kulinarne pyszności można wyczarować z resztek i takich, co czasem zostają i takich, które w większości domów lądują w koszu. Ambasadorowie akcji społecznej Radia Kraków #NieMarnuj Miłosz Kowalski, Ulla Pałka, Anna i Piotr Wlezieniowie razem z Promotorem Kulinarnym Bartoszem Wilczyńskim przy wsparciu Targu Pietruszkowego (wspaniałe produkty od lokalnych dostawców), gotowali, pokazywali, podpowiadali co można wyczarować z resztek. A uczestnicy, dopytywali, próbowali własnych sił i kosztowali. A było co – chipsy z obierek (zarówno z ziemniaków jak i jabłek) cieszyły się ogromną popularnością, zwłaszcza wśród tych najmłodszych, pudding z czerstwej chałki drożdżowej oczarował wszystkich, zaskoczeniem były racuchy z chrzanem i miodem. Była też resztkowa sałatka z kaszy orkiszowej, kaszotto z porami i burakami, poczęstunek krakowskiego Targu Pietruszkowego, wspólne nastawianie zakwasu na resztkach chleba i kosztowanie zupy zalewajki, jaką z takiego zakwasu można zrobić. Każdy mógł zabrać Pamiątkę Smaku czyli właśnie taki zakwas z czerstwego chleba żytniego.Rozmawialiśmy też jak ważne w nie marnowaniu jest odpowiedzialne kupowanie. Gościem była Agata Bloswick, pracownik naukowy Uniwersytetu Jagiellońskiego, działaczka krakowskiej inicjatywy aDaSie, pokazującej, że a właśnie, że się da, która od trzech lat stara się wcielać na co dzień ideę zero waste, starając się, by w jej domu nic się nie marnowało.
Gotowanie powinno być przyjemnością i przygodą - jak się rodzą pomysły na resztkowe dania i dlaczego, że trzeba być szefem kuchni by móc w kuchni wyczarować coś z niczego mówiły ambasadorki akcji #NieMarnuj Anna Wlezień i Ulla Pałka prowadzące blogi „Życie od Kuchni” i „Kuchnia na Wzgórzu” .
Jak kupować odpowiedzialnie, dlaczego ważne jest zwracanie uwagi na to skąd pochodzi dany produkt i jak został wyprodukowany. A przede wszystkim dlaczego warto kupować u zaufanych, lokalnych dostawców – wyjaśniał Artur Kinasz z Fundacji Targ Pietruszkowy w Krakowie.
W programie nie zabrakło książki. Przyniosła ją jak zwykle Paulina Bandura z krakowskiej księgarni pod Globusem. Tym tygodniu polecaną pozycją była „Kuchnia na Plebanii” .
Najnowsze
-
08:15
Jakub Kwaśny: Po 12 debatach zżyłem się z kandydatem PiS, Henrykiem Łabędziem. Tarnów potrzebuje zgody i współpracy
-
08:04
Krakowska komunikacja miejska zostanie odchudzona na majówkę. Sprawdź zmiany!
-
07:59
Muzeum Krakowa apeluje o ochronę Lajkonika. Symbol Krakowa jest wykorzystywany komercyjnie
-
07:32
Prof. Andrzej Piasecki: na ostateczny wynik wyborów mógł wpłynąć brak jasnego przekazu polityków PiS
-
07:12
Tatrzański Park Narodowy ogłasza koniec sezonu narciarskiego
-
20:46
Uwaga kierowcy - utrudnienia na obwodnicy Krakowa. Między węzłami Kraków Skawina a Kraków Południe w stronę Tarnowa… https://t.co/aWCDRAdztU
-
18:19
Kraków: prokuratura złożyła apelację od wyroku dla aktora Jerzego S. https://t.co/4IBqL4fLxF
-
15:39
#PomysłNaMajówkę w Bobowej. Choć Żydzi nie powrócili do miasteczka na stałe po II wojnie światowej, to jednak samo… https://t.co/KDQZOGN34I
-
13:55
RT @Kamil_Wszolek: Jak przygotować dziecko do życia w sieci? O tym porozmawiam dziś z Magdaleną Bigaj autorką książki "Wychowanie przy ekr…
-
12:33
W maju w Pobiedniku Wielkim startuje 60. Lot Południowo-Zachodniej Polski im. Franciszka Żwirki https://t.co/p8YpCu8qgJ
-
11:03
Utrudnienia na drodze wojewódzkiej 783. W Makowie w powiecie miechowskim doszło do zderzenia trzech samochodów: cię… https://t.co/vHPqQzgNvM
-
10:11
#RozmowaRadiaKraków @Lukasz_Kmita: Rozważam wydanie rozporządzenia ws. zakazu przebywania na terenach zagrożonych z… https://t.co/IK9DHSKekF
-
09:44
Pojawiło się nowe zapadlisko na os. Gaj w Trzebini https://t.co/S6agoI2Hw1
-
09:21
Utrudnienia na drodze wojewódzkiej 955. W Sułkowicach w powiecie myślenickim doszło do zderzenia dwóch samochodów o… https://t.co/2WKuvfJcrm
-
08:54
Piękna pogoda przyciągnęła w weekend turystów w Tatry. Ratownicy mieli ręce pełne roboty https://t.co/FkW6kCjZeH
-
08:13
RT @j_banka: Porannym gościem @RadioKrakow będzie dzisiaj małopolski wojewoda @Lukasz_Kmita @Malopolski_UW . Zapraszam o 8.16. https://t.co…
-
07:56
RT @BartMaziarz: Planowana przy @Grupa_Azoty spalarnia śmieci nie ma jeszcze decyzji środowiskowej, ale @GKadzielawski w rozmowie z @RadioK…
-
07:27
Synoptyk IMGW: początek tygodnia pochmurny i z deszczem https://t.co/txUCfQB0px
-
18:05
73 zakażenia koronawirusem; bez przypadków śmiertelnych osób z COVID-19 https://t.co/6G6r9bRt7B
-
16:37
Podhale: sezon pasterski uroczyście zainaugurowany; owce poświęcone https://t.co/blorc5sabb