W czasie gdy uczestnicy Specjalnego Dnia Kulinarnego podjadali i próbowali swych sił, na antenie Radia Kraków w programie Przystanek Kulinarny, który nadawany był prosto z centrum wydarzeń, czyli z radiowego holu podglądaliśmy co się dzieje -zaczęliśmy od Miłosza Kowalskiego, szefa kuchni restauracji L’atmosphere (Kraków-Balice), wyróżnionego w tym roku w edycji Gault&Millau Tour 2017 w Małopolsce w kategorii Szef Kuchni Tradycyjnej
- A
- A
- A
Przystanek: Specjalny Dzień Kulinarny w Radiu Kraków
Wielki finał akcji #NieMarnuj. W sobotę, 16 grudnia w holu Radia Kraków, zebrali się miłośnicy gotowania, ci co nie lubią marnować i ci, ciekawi, jakie kulinarne pyszności można wyczarować z resztek i takich, co czasem zostają i takich, które w większości domów lądują w koszu. Ambasadorowie akcji społecznej Radia Kraków #NieMarnuj Miłosz Kowalski, Ulla Pałka, Anna i Piotr Wlezieniowie razem z Promotorem Kulinarnym Bartoszem Wilczyńskim przy wsparciu Targu Pietruszkowego (wspaniałe produkty od lokalnych dostawców), gotowali, pokazywali, podpowiadali co można wyczarować z resztek. A uczestnicy, dopytywali, próbowali własnych sił i kosztowali. A było co – chipsy z obierek (zarówno z ziemniaków jak i jabłek) cieszyły się ogromną popularnością, zwłaszcza wśród tych najmłodszych, pudding z czerstwej chałki drożdżowej oczarował wszystkich, zaskoczeniem były racuchy z chrzanem i miodem. Była też resztkowa sałatka z kaszy orkiszowej, kaszotto z porami i burakami, poczęstunek krakowskiego Targu Pietruszkowego, wspólne nastawianie zakwasu na resztkach chleba i kosztowanie zupy zalewajki, jaką z takiego zakwasu można zrobić. Każdy mógł zabrać Pamiątkę Smaku czyli właśnie taki zakwas z czerstwego chleba żytniego.



Rozmawialiśmy też jak ważne w nie marnowaniu jest odpowiedzialne kupowanie. Gościem była Agata Bloswick, pracownik naukowy Uniwersytetu Jagiellońskiego, działaczka krakowskiej inicjatywy aDaSie, pokazującej, że a właśnie, że się da, która od trzech lat stara się wcielać na co dzień ideę zero waste, starając się, by w jej domu nic się nie marnowało.

Gotowanie powinno być przyjemnością i przygodą - jak się rodzą pomysły na resztkowe dania i dlaczego, że trzeba być szefem kuchni by móc w kuchni wyczarować coś z niczego mówiły ambasadorki akcji #NieMarnuj Anna Wlezień i Ulla Pałka prowadzące blogi „Życie od Kuchni” i „Kuchnia na Wzgórzu” .
Jak kupować odpowiedzialnie, dlaczego ważne jest zwracanie uwagi na to skąd pochodzi dany produkt i jak został wyprodukowany. A przede wszystkim dlaczego warto kupować u zaufanych, lokalnych dostawców – wyjaśniał Artur Kinasz z Fundacji Targ Pietruszkowy w Krakowie.
W programie nie zabrakło książki. Przyniosła ją jak zwykle Paulina Bandura z krakowskiej księgarni pod Globusem. Tym tygodniu polecaną pozycją była „Kuchnia na Plebanii” .
Najnowsze
-
09:54
Zmarł prof. Andrzej Białkiewicz, Rektor Politechniki Krakowskiej https://t.co/vYeJaoedzU
-
09:34
Zmarł prof. Andrzej Białkiewicz, Rektor Politechniki Krakowskiej
-
09:30
Młodzi specjaliści z branży chłodniczej i klimatyzacyjnej spotkali się w Bochni na zawodach SkillsPoland
-
09:20
Jak powinno wyglądać miasto przyjazne osobom starszym?
-
09:14
Jazzowy bazar. Audycja z 23.03.2023 r.
-
09:08
PŚ w skokach: Stoch i Żyła wśród powołanych na zawody w Lahti
-
08:58
W Pawlikowicach koło Wieliczki ma powstać przedszkole dla ponad 170 dzieci
-
08:46
Tragedia w Pogórskiej Woli. W pożarze zginęła 84-latka https://t.co/iynG4mQx0a
-
08:46
Tragedia w Pogórskiej Woli. W pożarze zginęła 84-latka https://t.co/iynG4mQx0a
-
08:15
Andrzej Gut-Mostowy: Polacy po pandemii odkryli na nowo Polskę
-
08:15
Andrzej Gut-Mostowy: Polacy po pandemii odkryli na nowo Polskę
-
08:10
RT @j_banka: Porannym gościem @RadioKrakow będzie dzisiaj @GutMostowy , wiceminister @SPORT_GOV_PL @Od__Nowa . Zapraszam o 8.16. https://t.…
-
07:49
Synoptyk IMGW: w czwartek do 19 st. C na południu kraju. Noc ciepła, ale pochmurna i z deszczem https://t.co/9VrKIIXRFz
-
07:35
IPN upamiętni rodziny Kucharskich i Książków, zamordowane przez Niemców za pomoc Żydom
-
07:28
Tragedia w Pogórskiej Woli. W pożarze zginęła 84-latka
-
07:20
Odcinek 1107
-
07:15
Kraków: pierwsze w Polsce wszczepienie zastawki typu Venus u pacjentów pediatrycznych
-
07:02
W związku z Wielkanocą w ok. 1500 sklepach prowadzona będzie zbiórka żywności
-
06:52
Spłonęła jedna z hal magazynu mebli w Białce w powiecie suskim
-
06:50
Synoptyk IMGW: w czwartek do 19 st. C na południu kraju. Noc ciepła, ale pochmurna i z deszczem