Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek Kulinarny o zimowym śnie pszczół

W Przystanku Kulinarnym w chłodną listopadową sobotę, gdy Matka Natura już poczyniła przygotowania do zimy zajrzeliśmy do ula, by podejrzeć co tam się zimą dzieje. Przypomnieliśmy rozmowę z Lidią i Mateuszem Morawskimi, którzy prowadzą ekologiczną pasiekę. Były plotki z wnętrza ula, ale także rady jak poznać dobry miód, co z obiegowych opinii na temat wyglądu miodu nie jest prawdą i dlaczego nasz polski rodzimy miód na prawdę jest najlepszy. O tym, że nie bez powodu miód zwany jest bożą apteką opowiadał prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Krakowie - Wojciech Spisak.

Lidią i Mateusz Morawscy opowiadali o swojej fascynacji pszczelim organizmem jakim jest ul, tłumaczyli czym jest pasieka ekologiczna, i zdradzili ile miodu pszczoły zjadają rocznie i że na zimę się,....przytulają.

Lidia i Mateusz Morawscy opowiadali co z obiegowych opinii na temat wyglądu miodu nie jest prawdą i dlaczego nasz polski rodzimy miód na prawdę jest najlepszy. Mówili też o tym z jakich innych pszczelich dóbr możemy korzystać.

Czy faktycznie ludowe przekonanie, że miód jest dobry na wszystko i jakie cenne skarby w sobie kryje zapytaliśmy prezesa Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Krakowie - Wojciecha Spisaka.

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię